Γιατί πετάνε με λιγότερα καύσιμα οι «φθηνές» αεροπορικές εταιρείες; Γιατί ανάβει η ένδειξη «Προσδεθείτε» χωρίς να υπάρχουν αναταράξεις; Γιατί σβήνουν τα φώτα κατά την απογείωση και προσγείωση; Tα παραπάνω ερωτήματα ίσως να μην τα είχατε σκεφτεί ποτέ ή ίσως είχατε λανθασμένη εικόνα όσον αφορά τις απαντήσεις τους. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

1. Τα λιγότερα καύσιμα

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρίες πετάνε με λιγότερα καύσιμα για λόγους οικονομίας, γιατί πολύ απλά καις παραπάνω καύσιμα όταν κουβαλάς παραπάνω καύσιμα.

2. Γιατί απαγορεύονται τα κινητά τελικά;

Τα κινητά εκπέμπουν σε χαμηλά VHF, ενώ τα συστήματα προσγείωσης π.χ. ILS εκπέμπουν σε συχνότητες UHF, ομοίως και τα ραντάρ εκπέμπουν σε X, S, Κa που δεν έχουν καμιά σχέση με τις συχνότητες των κινητών γύρω στα 2 GHz. Ο μοναδικός λόγος που δεν έχει επιτραπεί η χρήση των κινητών στα αεροπλάνα, είναι το κόστος των δορυφορικών συστημάτων και ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα του θορύβου, όταν στις πτήσεις θα χτυπούν συνεχώς κινητά τηλέφωνα.

3. Τα φώτα δε σβήνουν για να φτιάξουν ατμόσφαιρα

Τα φώτα στη προσγείωση και την απογείωση δεν τα σβήνουν για να φτιάξουν ατμόσφαιρα, ή για να κοιμηθείς, τα σβήνουν για να μπορεί να προσαρμοστεί η όραση σου σε περίπτωση εγκατάλειψης.

4. Οι μάσκες έχουν οξυγόνο για 12 λεπτά

Οι μάσκες έχουν ροή οξυγόνου για 12 λεπτά, όμως για να κατέβει το αεροπλάνο από το συνηθισμένο ύψος που πετάει σε υψόμετρο που μπορείς να αναπνεύσεις, χρειάζονται περίπου 17 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να κρατήσεις την αναπνοή σου για 5 λεπτά!

 

5. Γιατί ανάβει η ένδειξη «Προσδεθείτε» χωρίς αναταράξεις;

Όταν ο πιλότος θέλει να πάει στην τουαλέτα, ανάβει την ένδειξη «Προσδεθείτε» ώστε όλοι οι επιβάτες να καθίσουν κάτω και να φορέσουν ζώνες. Προσέξτε το την επόμενη φορά.

 

 

 

 

6. Αναγκαστική προσγείωση

Το brace, η θέση που σου λένε να κάτσεις με το κεφάλι στα πόδια σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης, δεν είναι για να σωθείς, είναι για να αυξηθούν οι πιθανότητες να μείνουν ανέπαφα τα δόντια σου για μετέπειτα αναγνώριση.

7. Οι επιβάτες χωρίς αποσκευές δημιουργούν πρόβλημα

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν χωρίς αποσκευές, άθελά τους δημιουργούν πρόβλημα καθώς κάποιες φόρες χρειάζεται να προστεθούν σάκοι άμμου στο αμπάρι για να υπάρχει ισορροπία στην απογείωση. 

8. Οι αναταράξεις δε μπορούν να ρίξουν το αεροπλάνο

Οι αναταράξεις δε μπορούν να ρίξουν το αεροπλάνο, όμως μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην άτρακτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γι’ αυτό αν προσέξεις στις μεγάλες αναταράξεις ο πιλότος μειώνει ταχύτητα για να περιορίσει την καταπόνηση του αεροπλάνου.