Την παρθενική πτήση του πειραματικού αεροσκάφους Model 401, ανακοίνωσε η Scaled Composites.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία συνεργάστηκε με έναν πελάτη για την κατασκευή δύο αεροσκαφών με σκοπό την επίδειξη προηγμένων, χαμηλού κόστους κατασκευαστικών τεχνικών και την παροχή αεροσκαφών για ερευνητικούς σκοπούς στη βιομηχανία και την αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το New Atlas, το αεροσκάφος κατασκευάστηκε υπό συνθήκες μυστικότητας από την εταιρεία, η οποία υπάγεται στη Northrop Grumman, και ο πελάτης παραμένει άγνωστος.

Τα δύο αεροσκάφη σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι εντελώς όμοια, τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από πλευράς επιδόσεων, με το καθένα να είναι εφοδιασμένο με έναν κινητήρα Pratt & Whitney JTD-15D-5D.

Το Model 401 είναι ικανό να πιάνει ταχύτητα 0,6 Μαχ, ενώ η «οροφή» του είναι τα 30.000 πόδια. Έχει άνοιγμα φτερών και μήκος 13 μέτρα. Χωρίς φορτίο, το βάρος του είναι 1.800 κιλά, ενώ μέγιστο βάρος απογείωσης είναι τα 3.600 κιλά. Η αυτονομία του φτάνει τις τρεις ώρες. Την παρθενική πτήση πραγματοποίησε το υπ’ αριθμόν 1 από τα δύο αεροσκάφη, πάνω στο οποίο οι μηχανικοί της εταιρείας συνεχίζουν να δουλεύουν, ενώ ετοιμάζεται για πτήση το υπ’ αριθμόν 2.