Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, «κόπηκε στα δύο» και «κατέρρευσε» στο έδαφος το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά από μια επιτυχή δοκιμαστική πτήση.

Αυτόπτης μάρτυρας είδε το υβριδικό αεροσκάφος Airlander 10, έναν συνδυασμό αεροπλάνου και αεροπλοίου, να «σπάει στα δύο» σε αεροδρόμιο στο Μπέντφορντσαϊρ, σύμφωνα με το BBC.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, Hybrid Air Vehicles, «υπήρξε ένα συμβάν με το αεροσκάφος Airlander στο αεροδρόμιο Κάρντινγκτον. Το αεροσκάφος δεν πετούσε κατά την ώρα του περιστατικού».

Όπως αναφέρει η αρχική εκτίμηση της εταιρείας, είναι ότι το αεροσκάφος αποσπάστηκε από τον ιστό στον οποίο ήταν δεμένο για λόγους που διερευνώνται.

«Το αεροσκάφος έχει ένα σύστημα ασφαλείας που λειτουργεί αυτόματα σε περίπτωση που το αεροσκάφος λυθεί από τον ιστό, και είναι σχεδιασμένο να ανοίγει την άτρακτο και να ξεφουσκώνει το αεροσκάφος. Αυτή είναι μια λειτουργία ασφαλείας για να διασφαλίσει πως το αεροσκάφος μας ελαχιστοποιεί κάθε πιθανή ζημιά στο περιβάλλον του υπό αυτές τις συνθήκες. Πλέον έχει ξεφουσκώσει και βρίσκεται ασφαλές στην άκρη του αεροδρομίου. Το καύσιμο και το ήλιο εντός του Airlander έχουν ασφαλιστεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ σημειώνεται ότι, στο ευρύτερο πλαίσιο του περιστατικού, δύο μέλη του προσωπικού της HAV υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως σύντομα το αεροσκάφος θα πετάει ψηλότερα, γρηγορότερα, πιο μακριά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τον Αύγουστο του 2016 το αεροσκάφος είχε επίσης συντριβεί επειδή είχε πιαστεί το καλώδιο- «κάβος» του σε καλώδια ηλεκτροδότησης.