Το ενδεχόμενο να επισκευάσει και να επανεξοπλίσει το ελικοπτεροφόρο Izumo, εξετάζει το Τόκυο.

Στόχος είναι να μπορούν να προσνηώνονται σε αυτό «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά F-35B των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας την Τρίτη, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση της ισχύος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, τις κινεζικές διεκδικήσεις αλλά και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία δεν διαθέτει αεροπλανοφόρα μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.

Αν υλοποιηθεί ο επανεξοπλισμός του Ιζούμο, θα ενταχθεί στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση καταστροφικών σεναρίων όπου τα κυριότερα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ιαπωνία θα καταστρέφονται από πυραυλικές επιθέσεις.

Τρεις κυβερνητικές πηγές ενήμερες για τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης εξήγησαν ότι αυτή η κίνηση, εάν αποφασιστεί, θα γίνει με ορίζοντα την μελλοντική αγορά F-35B από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να απογειώνονται ή να απονηώνονται από πολύ μικρούς διαδρόμους και να προσγειώνονται ή να προσνηώνονται κάθετα.

Το Ιζούμο, μήκους 248 μέτρων, το μεγαλύτερο ιαπωνικό πολεμικό εφοδιασμένο με επίπεδο κατάστρωμα, είχε σχεδιαστεί με το βλέμμα στην μελλοντική προμήθεια F-35B. Ο ανελκυστήρας που μεταφέρει ελικόπτερα από τα υπόστεγα και τα αμπάρια έχει τεχνικά τη δυνατότητα ανύψωσης των αεροσκαφών αυτών.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο επανεξοπλισμός του πλοίου θα μπορούσε να συμπεριλάβει την προσθήκη μιας κεκλιμένης ράμπας στο κατάστρωμα, την αύξηση του πάχους και της αντοχής του καταστρώματος για να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα F-35B, αλλά και τα βελτίωση των τεχνικών δυνατοτήτων του πλοίου για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.