Καθυστερήσεις, ταλαιπωρία των επιβατών και ώρες αναμονής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πτήσεων που εκτελούνται «ακατάλληλες» ώρες.

Η ιδανική ώρα για να αποφύγει κανείς αυτές τις καταστάσεις είναι να ταξιδέψει είναι να ταξιδέψει πριν από τις 8 το πρωί, σύμφωνα με το Fivethirtyeight.com.

Ο λόγος που οι πρωινές πτήσεις είναι περισσότερο βολικές για τους επιβάτες, είναι γιατί το πρωί υπάρχει μικρότερος συνωστισμός στα αεροδρόμια, καθώς όλες οι προηγούμενες πτήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η κινητικότητα σταδιακά αυξάνεται, και μαζί με αυτήν η πιθανότητα καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις αλλά και τις αφίξεις. 

Παράλληλα ένας ακόμη λόγος για να προτιμούν οι επιβάτες τις πρωινές πτήσεις είναι ότι οι περισσότερες ισχυρές καταιγίδες, που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις, συμβαίνουν το απόγευμα παρά το πρωί σύμφωνα με το αμερικανικό εργαστήριο National Severe Storms Laboratory.

Ακόμη, πολλές αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν σε χαμηλότερες τιμές τα εισιτήρια των πολύ πρωινών πτήσεων, ποντάροντας στο γεγονός ότι λιγότεροι ταξιδιώτες θα αποφασίσουν να ξυπνήσουν στις 3 το πρωί για να βρίσκονται εγκαίρως στο αεροδρόμιο.