Οικογένεια από τη Ζιμπάμπουε ζούσε για μήνες στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ.

Η μεγάλη οικογένεια με τους τέσσερις ενήλικες και τα τέσσερα παιδιά, ηλικίας κάτω των 11 χρόνων, έφτασε για πρώτη φορά στη Μπανγκόκ τον Μάιο. Όταν προσπάθησαν να φύγουν τον Οκτώβριο για την Ισπανία, τους αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή δεν είχαν θεωρήσεις εισόδου στην Ισπανία.

Επίσης, δεν μπορούσαν να ξαναγυρίσουν νόμιμα στην Ταϊλάνδη, καθώς είχαν υπερβεί το χρονικό περιθώριο στις τουριστικές τους βίζες και έπρεπε να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο.

Η ιστορία της οικογένειας ήρθε στο φως όταν ένας υπάλληλος του αεροδρομίου Suvarnabhumi, ανέβασε στο Facebook μία φωτογραφία του μαζί με ένα από τα παιδιά το Δεκέμβριο, σχολιάζοντας ότι ζούσαν εκεί «λόγω μίας αδιευθέτητης κατάστασης» στην πατρίδα.

Αξιωματούχοοι εκείνη την περίοδο εξήγησαν ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν την οικογένεια να κανονίσει το θέμα με τις Ουκρανικές Αερογραμμές (UIA) για να πετάξουν εναλλακτικά μέσω Κιέβου στο Ντουμπάι και έπειτα σε τρίτη χώρα, παρακάμπτοντας την ευρωπαϊκή υπηρεσία μετανάστευσης. Όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, η οικογένεια ακύρωσε τα εισιτήριά της για το τελικό σκέλος του ταξιδιού της, με αποτέλεσμα να σταλούν πίσω από το Ντουμπάι στη Μπανγκόκ.

Η οικογένεια ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι φοβούνται τη δίωξη στη Ζιμπάμπουε, μετά τις αναταραχές του Νοεμβρίου που οδήγησαν στην απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή «διερευνούσε τις επιλογές».

Η Ταϊλάνδη δεν παρέχει νομικό καθεστώς στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια παρέμεινε στο χώρο αναχωρήσεων, όπου τους φρόντιζε το προσωπικό του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, αναχώρησαν τελικά για τη Μπανγκόκ τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες από lifo.gr