Μεγάλες αλλαγές στη συνδεσιμότητα της Κύπρου επιφέρει το τουριστικό μπουμ και η κάθοδος στην Κύπρο δεκάδων αεροπορικών εταιρειών.

Η αεροπορική επιβατική κίνηση στην Κύπρο κυριολεκτικά απογειώνεται με περισσότερες από 70 εταιρείες να πετάνε από τα Διεθνή Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, διευρύνοντας τις συνδέσεις που υπάρχουν με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airports, οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω των δύο διεθνών αερολιμένων της χώρας κατά το 2017 ανέρχονται στα 10,25 εκ., αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα κυπριακά ταξιδιωτικά δρώμενα, ενώ για το 2018 αναμένεται να διακινηθούν γύρω στα 11 εκ. επιβάτες.

Σύμφωνα με άρθρο της Ελένης Χαραλάμπους  από το www.stockwatch.com.cy, το ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα την Κύπρο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Για το 2018 προγραμματίζεται ότι ακόμα τρεις αεροπορικές εταιρείες θα αρχίσουν πραγματοποιούν πτήσεις από τα κυπριακά αεροδρόμια. Πρόκειται για τις εταιρείες Sky Up, Lauda Motion και Blue Bird Airways.

Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών τον Ιανουάριο 2015 έδωσε την ευκαιρία σε μια πληθώρα εταιρειών όπως είναι τα μεγαθήρια των αεροσυγκοινωνιών οι Emirates, Alitalia και British Airways, αλλά και οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως είναι οι Cobalt, Ellinair, Blue Air και Ryanair, είτε να μπουν στην αγορά είτε να ενισχύσουν τα δρομολόγιά τους.

Η γεωγραφική θέση επίσης της Κύπρου, της έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, καλύπτοντας έτσι τόσο τις ανάγκες των Κυπρίων όσο και του αυξημένου τουριστικού ρεύματος προς το νησί.

Οι εταιρείες που κυριαρχούν στους κυπριακούς αιθέρες

Μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, τρεις αεροπορικές εταιρίες απέκτησαν κυπριακή άδεια και άλλες τρεις διατηρούν βάση στο νησί μας. Με κυπριακή άδεια πετάνε στους αιθέρες οι εταιρείες Cobalt Air, Cyprus Airways και η Tus Airways, ενώ βάση στην Κύπρο διατηρούν οι εταιρείες Aegean Airlines και Blue Air στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η Ryanair στο αεροδρόμιο Πάφου.

Σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Μαρία Κουρούπη οι τρεις κυπριακές εταιρείες αναμένεται να διακινήσουν γύρω στο 10% της συνολικής επιβατικής κίνησης για το τρέχον έτος.

Οι τρεις εταιρείες που διατηρούν βάση στην Κύπρο αναμένεται να διακινήσουν άλλο 20% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Επίσης ακόμα 30% της επιβατικής κίνησης από και προς την Κύπρο αναμένεται να εξυπηρετηθεί από τις εταιρείες Rossiya, easyJet, Wizz Air, Jet2, και British Airways.

Σημειώνεται ότι οι δέκα μεγαλύτερες αερογραμμές σε διακίνηση επιβατών στην Κύπρο, με συνολικό μερίδιο αγοράς άνω του 60% είναι οι Aegean, Rossiya, TUI, easyJet, Cobalt, Ryanair, Blue Air, Wizz Air, Jet2, και British Airways.

Δώδεκα νέοι προορισμοί

Ερωτηθείσα η κ. Κουρούπη με ποιους τρόπους η Hermes Airports συμβάλει στην αύξηση της αεροπορικής κίνησης των δύο αεροδρομίων δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει σχέδια κινήτρων τα οποία απευθύνονται σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και από τα οποία αναμένονται να επωφεληθούν γύρω στις 40 εταιρείες το 2018.

Πρόσθεσε ότι τα κίνητρα αυτά συντείνουν στην εισαγωγή νέων δρομολογίων και αγορών, την ανάπτυξη των υφιστάμενων δρομολογίων, όπως επίσης και την επέκταση της περιόδου με τη λειτουργία πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σημείωσε ότι από τα κυπριακά αεροδρόμια εκτελούνται φέτος 12 καινούριοι προορισμοί.

Πρόκειται για τους Αμπου Ντάπι, Κόσιτσε (Σλοβακία), Βερόνα (Ιταλία), Χάρκοβο, Λβιβ, Οδησσός (Ουκρανία), Ιωάννινα, Αλεξαντρούπολη (Ελλάδα), Γενεύη (Ελβετία), Κάρλσταντ (Σουηδία) και Λινζ (Αυστρία).

Οι περισσότεροι τουρίστες από Βρετανία και Ρωσία

Επιπρόσθετα η κ. Κουρούπη είπε ότι η Hermes είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού με την οργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες, τουριστικούς πράκτορες, τους τοπικούς φορείς τουρισμού κλπ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή συμμετοχή της Hermes Airports και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, στο Φόρουμ “Routes Europe 2018”, το οποίο φέτος, πραγματοποιήθηκε στο Bilbao της Ισπανίας κατά τη διάρκεια του οποίου εγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών.

Η κ. Κουρούπη είπε ότι διαφάνηκε από τις συναντήσεις, πως η ανοδική πορεία που ήδη καταγράφηκε για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, θα συνεχιστεί με θετικό ορίζοντα ανάπτυξης και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης, εξίσου σημαντική διαπίστωση σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Hermes, είναι ότι παρά την ανάκαμψη ανταγωνιστικών προς την Κύπρο τουριστικών προορισμών, όπως για παράδειγμα, αυτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, εντούτοις, το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές και ελκυστικό και ως εκ τούτου, αρκετοί αερομεταφορείς, συνεχίζουν να κατατάσσουν τη χώρα μας, πολύ ψηλά στη λίστα επιλογών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Brexit: Δεν θα επηρεαστούν πτήσεις από Βρετανία

Όσον αφορά το Brexit και το κατά πόσον θα επηρεαστούν πτήσεις από και προς Βρετανία από το Μάρτιο του 2019, η κ. Κουρούπη δήλωσε ότι «με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες και συναντήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται πτήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες προχωρούν ήδη στον προγραμματισμό τους για το 2019 κανονικά». Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια γενικότερη διάθεση να βρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει τη συνέχιση της κατάστασής ως είναι τώρα σε σχέση με την αεροπορία.