Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης Αεροσυνοδών (Association of Flight Attendants-ΑFA) σχετικά με την παρενόχληση που δέχονται οι αεροσυνοδοί από επιβάτες εν ώρα εργασίας. 

Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα παρενόχλησης από επιβάτες κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί λεκτικά από επιβάτες και ένας στους πέντε ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά σωματικά. Το 68% των ερωτηθέντων μάλιστα ανέφερε πως δεν είδε καμία προσπάθεια από την πλευρά των αεροπορικών εταιριών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. 

Η Αμερικανική Ένωση Αεροσυνοδών απήυθυνε κάλεσμα σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην αεροπορική βιομηχανία της χώρας να πάρουν μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί η παρενόχληση των αεροσυνοδών αφού, όπως τονίζει η AFA, εκτός από τραυματική εμπειρία για τα άτομα που την δέχονται, αποτελεί και απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων αφού οι επιβάτες που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την διάρκεια της πτήσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πειθαρχήσουν στις εντολές των πληρωμάτων. 

Στην έρευνα πήραν μέρος 3.500 αεροσυνοδοί από 29 αερομεταφορείς των ΗΠΑ.