Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί, προήλθε από ρωσική στρατιωτική μονάδα, όπως ανέφεραν εχθές διεθνείς ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ώρες το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ινδία κατά μία ημέρα προκειμένου να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει αύριο με θέμα την κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο πύραυλος Bouk – Telar, που κατέρριψε το αεροσκάφος, προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι διεθνείς ερευνητές είχαν ήδη καταλήξει πως ο πύραυλος είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, προτού εκτοξευθεί από το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Δεν είχαν πει ποιος είχε εκτοξεύσει τον πύραυλο.

Μέχρι σήμερα η διεθνής επιτροπή ανέπλαθε σχολαστικά τη διαδρομή που ακολούθησε η στρατιωτική φάλαγγα από το Κουρσκ μέσω της ουκρανικής μεθορίου χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Παουλίσεν, ο πύραυλος Buk διαθέτει «ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος ψηφιακού αποτυπώματος για έναν πύραυλο». Σημειώνεται, ότι η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στην τραγωδία, για την οποία κατηγορεί την Ουκρανία.

Σημειώνεται, ότι μια Κοινή Ερευνητική Ομάδα, που αποτελείται από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία, την Ολλανδία και την Ουκρανία, συγκεντρώνει στοιχεία για μια ποινική έρευνα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Τέλος, οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν πως η δίκη οποιουδήποτε υπόπτου συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία βάσει μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα.