Το C-5 Galaxy της Lockheed Martin που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα στον κόσμο έγινε 50 χρονών. Το C-5 Galaxy άλλαξε για πάντα τη στρατιωτική και αεροπορική βιομηχανία της Αμερικής.

Το C-5 Galaxy είναι απλά τεράστιο, καθώς έχει μήκος 75 μέτρα, το άνοιγα των φτερών του (68 μέτρα) είναι μεγαλύτερο και από αυτό ενός Boeing 747-400. Έχει ύψος περίπου 20 μέτρα, δηλαδή, ο πιλότος του πρακτικά είναι σαν να βρίσκεται στο μπαλκόνι μιας τετάρτου ορόφου πολυκατοικίας. Ακόμη, καλύπτει εμβαδόν περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου (576 m2), αναπτύσσει ταχύτητες 855χλμ/ώρα και έχει βεληνεκές 9.165 χλμ.

Σύμφωνα με το άρθρο από το onalert.gr το αεροσκάφος μεταφοράς πρέπει σίγουρα να είχε προκαλέσει δέος στις 30 Ιουνίου 1968, σε όσους το είδαν για πρώτη φορά να πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση από έναν αεροδιάδρομο στο ιστορικό εργοστάσιο της Lockheed Martin, βόρεια της Ατλάντα. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, βασίλευε ως το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, οπότε και εκθρονίστηκε από το σοβιετικό Antonov-124.

Για πρώτη φορά, το C-5 έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να μεταφέρουν άρματα μάχης 70 τόνων, μαχητικά αεροσκάφη, πολλά ελικόπτερα ή άλλα τεράστια φορτία σχεδόν οπουδήποτε μέσα σε λίγες ώρες αντί για εβδομάδες με ένα πλοίο.

Το C-5 έκανε το Αμερικανικό Πεντάγωνο πιο ευκίνητο, πιο ευέλικτο για τα γρήγορα μεταβαλλόμενα γεγονότα και επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη ανά τον κόσμο.

Σημειώνεται, πως η ανάπτυξη του C-5, έδωσε την ώθηση στην αεροναυπηγική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας κινητήρα που ωφέλησε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνα σήμερα.

Δείτε το βίντεο με το αεροσκάφος: