Είναι γεγονός, πως από το 2016, η IATA έχει εφαρμόσει μια διαδικασία πιστοποίησης για το πρότυπο NDC (New Distribution Capability), ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς της βιομηχανίας να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη δυνατότητα NDC messaging. Η Amadeus ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανανέωσε την πιστοποίηση επιπέδου 3 για το Altea NDC στην έκδοση 18.1, την τελευταία έκδοση του προτύπου, που λανσαρίστηκε τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η διαφορά στην έκδοση 18.1 είναι ότι έχει «χτιστεί» πάνω σε ένα νέο μοντέλο δεδομένων της αεροπορικής βιομηχανίας, μοντέλο το οποίο η IATA επεξεργάζεται μαζί με την Amadeus και άλλους παίκτες της αγοράς. Αυτό το νέο μοντέλο δεδομένων έχει στόχο να παρέχει στη βιομηχανία ένα αξιόπιστο repository και μεθοδολογία  που θα συμβάλλει στoν καθορισμό της χρήσης και της δομής των νέων και των υπαρχόντων προτύπων. Αυτή η διαδικασία θα υποστηρίξει την εφαρμογή και τη βιομηχανοποίηση των νέων προτύπων, όπως είναι το NDC. 

«Συνεργαζόμαστε στενά με την IATA και τους άλλους εταίρους της βιομηχανίας για να δοκιμάσουμε και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την τελευταία έκδοση του προτύπου, το οποίο θα ηγηθεί της βιομηχανοποίησης και της υιοθέτησής του. Η έκδοση 18.1 και το νέο μοντέλο δεδομένων σημαίνουν ότι τα μηνύματα NDC μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και τρίτων, είτε πρόκειται για aggregators, πωλητές ταξιδιωτικών υπηρεσιών ή εταιρείες, θα  έχουν  πλέον μια πιο οριοθετημένη δομή,» σχολίασε ο κ. Gianni Pisanello, Αντιπρόεδρος του προγράμματος NDC της Amadeus.   

Και συνεχίζει: «Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο ορόσημο όπου όλοι οι παίκτες της βιομηχανίας θα μπορούν να συνομιλούν και να ερμηνεύουν την NDC γλώσσα με τον ίδιο τρόπο, με σημαντικά οφέλη για όλη τη βιομηχανία. Είμαστε ικανοποιημένοι που είμαστε η πρώτη εταιρεία που πιστοποιείται στην έκδοση 18.1, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με την IATA και της δέσμευσής μας να κάνουμε το NDC λειτουργικό για όλη τη βιομηχανία.»

«Οι διαδικασίες που έχουμε για το πρότυπο NDC και την πιστοποίηση έχουν μια εξαιρετική πορεία και ανυπομονούμε να δούμε πως το NDC θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή του airline retailing,» δηλώνει ο Yanik Hoyles, Διευθυντής του προγράμματος NDC της IATA. «Η Amadeus ήταν πάντα ένα δραστήριο μέλος των ομάδων εργασίας για το NDC και αυτή η πιστοποίηση αποδεικνύει αυτή τη συνεργατική προσέγγιση».

Τέλος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση πως η συγκεκριμένη πιστοποίηση ως πάροχος τεχνολογικών υπηρεσιών έπεται της προηγούμενης πιστοποίησης επιπέδου 3 της Amadeus ως τεχνολογικός πάροχος και της πιστοποίησης επιπέδου 1 ως aggregator το 2016 και το 2017. Η Amadeus βρίσκεται επίσης στη διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης επιπέδου 3 ως aggregator και αναμένεται να τη λάβει αργότερα στο έτος.