Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της σύμβασης παραχώρησης για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, που έχει κερδίσει η κοινοπραξία «Ariadne Airport Group», με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ με ποσοστό συμμετοχής 90% και την Ινδική GMR, η οποία ελέγχει το 10%.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το mononews.gr, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε τον φάκελο που αφορά τη σύμβαση παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου αερολιμένα, που θα είναι και το μοναδικό νέο αεροδρόμιο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την επόμενη 20ετία.

Σημειώνεται, πως οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στο φθινόπωρο ενώ πριν από αυτό απαιτείται και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς το οποίο οδεύει πλέον η σύμβαση παραχώρησης. Στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενους έτους μπορούν να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για την κατασκευή του αεροδρομίου ο προσωρινός ανάδοχος είχε υποβάλλει προσφορά ύψους 480 εκ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερη από τις προβλέψεις του υπουργείου που έκαναν λόγο για 850 εκ. ευρώ. Στο έργο θα διατηρήσει ενισχυμένη συμμετοχή και το δημόσιο, η οποία υπολογίζεται σε 46% μεσω δανείου που θα συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου υπολογίζεται σε 180 εκ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει ορισθεί σε 37 χρόνια, εκ των οποίων τα πέντε εκτιμάται ότι θα είναι η κατασκευαστική περίοδος.