Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση της Air Berlin πριν από έναν χρόνο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt Global.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σε άρθρο της η kathimerini.gr, κατά 45,6% ενισχύθηκαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για τα δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων στις εργάσιμες ημέρες από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Mydealz. Τα εισιτήρια για αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυξήθηκαν 15,2%, ενώ στο μέσο της εβδομάδας αυξήθηκαν κατά 7%.

Όπως επισημαίνεται από τη Mydealz, 19 από τα 50 δρομολόγια που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα εκτελέστηκαν από μόνον μια αεροπορική εταιρεία, με τις αυξήσεις των τιμών να υπολογίζονται στο 33,5%, κατά μέσον όρο.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο. Η βρετανική Easyjet, η οποία απέκτησε τον έλεγχο αρκετών δραστηριοτήτων της Air Berlin, επεκτείνει την παρουσία της στη Γερμανία. Ετσι αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για τη Lufthansa και άλλες μικρότερες αεροπορικές εταιρείες. Σημειώνεται, πως το μεγαλύτερο κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin πέρασε στην κυριότητα της ανταγωνίστριας Lufthansa. 

Ακόμη, τον περασμένο Αύγουστο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Air Berlin προέβη σε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, έπειτα από απόφαση της Etihad Airways, ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της, να μη τη στηρίξει οικονομικά μία ακόμη φορά. Τότε, η γερμανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει δάνειο 150 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει να εκτελεί δρομολόγια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι η Lufthansa απέκτησε το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων της ανταγωνίστριας Air Berlin. Αγόρασε 81 αεροσκάφη της Air Berlin έναντι 210 εκατ. ευρώ, προσφέροντας εργασία σε 3.000 από τους 8.500 υπαλλήλους της χρεοκοπημένης αεροπορικής εταιρείας.

Τέλος, ανοδικά κινούνται, επίσης, οι τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων για τα μεγάλα δρομολόγια, λόγω του κενού που άφησε η κατάρρευση της Air Berlin στον κλάδο των μεταφορών.