Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε η OAG, εταιρία από τη Μεγάλη Βρετανία που ειδικεύεται στην συλλογή και παροχή πληροφοριών γύρω από τον χώρο των αερομεταφορών, σχετικά με τις πιο επικερδείς αεροπορικές συνδέσεις στον κόσμο. Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης, η OAG δημοσίευεσε μια λίστα στην οποία εμφανίζονται τα 10 πιο κερδοφόρα δρομολόγια παγκοσμίως για το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου 2017-Μαρτίου 2018. Σε αυτήν, πρώτη έρχεται η British Airways με την πτήση Νέα Υόρκη JFK-Λονδίνο Ηeathrow (JFK-LHR), δεύτερη η Qantas με το εσωτερικό δρομολόγιο Μελβούρνη-Σίντνεϊ (MEL-SYD) και τρίτη η Emirates με το Λονδίνο-Ντουμπάι (LHR-DXB). 

Πιο συγκεκριμένα, το δρομολόγιο Νέα Υόρκη-Λονδίνο απέφερε μέσα σε ένα χρόνο στην British Airways κέρδη ύψους 1,03 δισ. δολαρίων, με τα ωριαία έσοδα για την βρετανική εταιρία να κυμαίνονται στα 24,639 δολάρια. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι το μοναδικό στον κόσμο που παράγει έσοδα 1 δισ. δολαρίων και αποτελεί περίπου το 6% των συνολικών κερδών της British Airways για το έτος 2017. Στατιστικό που δίχως αμφιβολία δείχνει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο για έναν αερομεταφορέα. 

H μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιεί καθημερινά περισσότερες από 15 απευθείας πτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων Kennedy και Heathrow, την στιγμή που οι αμερικανικές Delta, United και American έχουν περιοριστεί στις τέσσερις. Πάντως ο σχετικά μικρός αριθμός καθημερινών απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο προαναφερθέντων αεροδρομίων από τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ οφείλεται και στην χρησιμοποίηση του κοντινού αεροδρομίου Newark, ειδικά σε ό,τι αφορά την United η οποία εκτελεί τον κύριο όγκο των πτήσεων της από το Νιού Τζέρσεϊ.  

Εντυπωσιακά πάντως είναι και τα νούμερα των Qantas και Emirates, με την πρώτη να αποκομίζει έσοδα 855 εκ. δολαρίων από την γραμμή εσωτερικού Μελβούρνη-Σίντνεϊ και την δεύτερη να βάζει στα ταμεία της 819 εκ. δολάρια από το δρομολόγιο Λονδίνο Heathrow-Ντουμπάι. Μάλιστα η πτήση της Emirates έχει τα πιο υψηλά ωριαία έσοδα από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική σύνδεση στον κόσμο (25,308 δολάρια ανά ώρα). 

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέσα στις 10 πιο επικερδείς αεροπορικές συνδέσεις του κόσμου, όπως τις παρουσίασε η OAG, εκτός από την γραμμή Μελβούρνη-Σίντνεϊ της Qantas, φιγουράρουν ακόμη τρια εσωτερικά δρομολόγια, δύο στις ΗΠΑ και ένα στον Καναδά. Αυτά είναι τα Νέα Υόρκη (JFK) – Λος Άντζελες από την American Airlines, Σαν Φρανσίσκο-Νιούαρκ από την United Airlines και Βανκούβερ-Τορόντο από την Air Canada. 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της OAG.