«Μαύρος» αποδεικνύεται ο εφετινός Ιούλιος στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στη Χίο, αφού ο συνολικός αριθμός τους εμφανίζεται μειωμένος κατά 33,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και ειδικότερα το astraparis.gr.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018 ήρθαν στη Χίο 10.288 άτομα, έναντι 15.527 πέρυσι και 13.098 το 2016. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει ήδη καταγραφεί με αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική αγορά του νησιού.

Το κενό δεν αναπληρώνεται ούτε από τις αφίξεις άλλων εθνικοτήτων επισκεπτών που φτάνουν στη Χίο μέσω Τουρκίας, για τον αριθμό των οποίων δεν υπάρχουν ακόμα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Η μεγάλη πτώση στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών αποδίδεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην εσωτερική υποτίμηση, στην αδυναμία τους δηλαδή να καλύψουν τις απώλειες της αγοραστικής τους δύναμης μετά τις συνεχείς υποχωρήσεις της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Προφανώς δε το φαινόμενο αυτό μάλλον θα συνεχισθεί και τους προσεχείς μήνες, δημιουργώντας μείζονα προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, που χρόνια τώρα είναι μονόπλευρα προσανατολισμένες στις αφίξεις από την Τουρκία.