Νέο ρεκόρ σημείωσε το ειδικά σχεδιασμένο ανεμόπτερο του προγράμματος Perlan Mission II όταν έφτασε στην στρατόσφαιρα, στα 62.000 πόδια επιχειρώντας το από το El Calafate της Αργεντινής. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Airbus για έρευνα πτήσεων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα σε πολύ μεγάλα ύψη.

Το ρεκόρ του Perlan ΙΙ (που αναμένει επίσημη οριστικοποίηση) από τους Jim Payne και Morgan Sandercock είναι το δεύτερο που επιτυγχάνεται από το συγκεκριμένο πλήρωμα καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του (52.331 πόδια) του Σεπτεμβρίου 2017, που με την σειρά του είχε καταρρίψει το ρεκόρ του Perlan Ι του 2006.

Το  Perlan 2, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να φτάσει μέχρι τα 90.000 πόδια, πέρασε τη γραμμή Armstrong.

«Αυτή είναι μια τεράστια στιγμή για όλους τους εθελοντές και τους χορηγούς της Airbus Perlan Mission II οι οποίοι ήταν τόσο αφοσιωμένοι, ώστε να κάνουν την μη κερδοσκοπική μας αεροδιαστημική πρωτοβουλία πραγματικότητα», δήλωσε ο Ed Warnock, Διευθύνων Σύμβουλος του The Perlan Project. 

«Η νίκη μας σήμερα και ό, τι άλλα ορόσημα που επιτύχαμε φέτος, είναι μια απόδειξη για ένα πρωτοποριακό πνεύμα εξερεύνησης που διατρέχει όλους μέσω του έργου και μέσω των οργανώσεων που μας υποστηρίζουν».