Με καινούριο κλιματισμό θα λειτουργήσει από τη νέα τουριστική περίοδο το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, καθώς πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες τοποθέτησης νέων υπερσύγχρονων συστημάτων, από τη Fraport Greece, στο πλαίσιο του σχεδίου αναβάθμισης που υλοποιεί σταδιακά από τη μέρα που ανέλαβε τη διαχείρισή του, σύμφωνα με τη rodiaki.gr.

Με βάση τα στοιχεία, που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», έχει ήδη γίνει προετοιμασία, η οποία ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, ώστε στις 15 του μήνα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να αρχίσουν οι εκτεταμένες εργασίες αποξήλωσης του πεπαλαιωμένου συστήματος κλιματισμού για να τοποθετηθεί νέο.

Για το λόγο αυτό θα κλείσει μεγάλο μέρος των χώρων και εγκαταστάσεων του κτιρίου, αφού θα χρειαστεί να δουλέψουν εντατικά και για αρκετό χρονικό διάστημα πολλά συνεργεία, τα οποία θα απομακρύνουν τα παλιά μηχανήματα και φυσικά θα ξηλώσουν τα «κανάλια» του κλιματισμού όπου αυτά υπάρχουν σήμερα.

Μάλιστα τα συνεργεία αφού αφαιρέσουν όλη την εγκατάσταση θα φροντίσουν στη συνέχεια να αποθηκεύσουν τα κομμάτια της, ώστε να τα μεταφέρουν εκτός Ρόδου σε ειδικούς χώρους ανακύκλωσης, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να κάνει με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το έργο θα πλησιάσει σε κόστος το 1 εκατομμύριο ευρώ, και θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το αεροδρόμιο για πολλά χρόνια και ήταν αιτία να δυσφημείται συνεχώς ο προορισμός από τους τουρίστες, που ενώ περίμεναν να εξυπηρετηθούν, ζούσαν τριτοκοσμικές καταστάσεις μέχρι σημείου λιποθυμίας.

Βέβαια το προβληματικό κλιματιστικό σύστημα του κτιρίου ήταν αποτέλεσμα παλαιότητας και εγκατάλειψης, καθώς λειτουργούσε επί δεκαετίες και ποτέ δεν αντικαταστάθηκε με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι όταν η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου, διαπίστωσε ότι ο κλιματισμός ήταν προβληματικός, όμως δεν μπορούσαν να γίνουν εκτεταμένες εργασίες άμεσα λόγω της μεγάλης κίνησης και της συνεχούς λειτουργίας και έτσι αποφασίστηκε να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα άντεξε για ενάμιση χρόνο ακόμα, έστω και με πολλές δυσκολίες, για να ξεκινήσουν φέτος οι εργασίες αντικατάστασής του. Πάντως το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί αλλά και αλλαγές στα φίλτρα προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του κλιματισμού.

Καινούριος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός

Πέρα όμως από το σύστημα του κλιματισμού, οι εργασίες που θα ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα, περιλαμβάνουν μία ακόμα μεγάλης κλίμακας παρέμβαση και συγκεκριμένα θα ξηλωθεί όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που βρίσκεται και αυτός σε άθλια κατάσταση για να τοποθετηθεί καινούριος.

Καλώδια, ηλεκτρολογικοί πίνακες, και κάθε τι σχετικό θα απομακρυνθεί ώστε να περαστούν νέες καλωδιώσεις που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του αεροδρομίου, για να μην προκαλούνται βλάβες και εμπλοκές στα συστήματα.

Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα τοποθετηθεί ένας ακόμα ιμάντας για την παραλαβή αποσκευών, ώστε να εξυπηρετούνται γρηγορότερα οι επιβάτες και ειδικά τις μέρες αιχμής όταν η κίνηση πολλαπλασιάζεται και χιλιάδες άτομα πρέπει να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα.

Σημειώνεται ότι η Fraport Greece έχει ενημερώσει εδώ και καιρό ειδικά τα τουριστικά πρακτορεία ότι στις 15 του μήνα θα ξεκινήσει εργασίες και μάλιστα έχει αφαιρέσει και πολλά από τα counter στο νέο κτήριο (από το 15 έως το 28) ενώ σε λίγες μέρες θα κλείσει και ο παλιός τερματικός σταθμός.

Επισημαίνεται, ότι η λειτουργία του αεροδρομίου δεν θα επηρεαστεί, αφού έχει γίνει νέος προγραμματισμός και προετοιμασία για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα καθίσματα που υπήρχαν για τους επιβάτες και τα οποία αφού ξηλώθηκαν μεταφέρθηκαν πίσω από το σταθμό της πυροσβεστικής, θα αποσυρθούν και θα οδηγηθούν και αυτά για ανακύκλωση, καθώς είναι κατεστραμμένα από τη χρήση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον.