Η NASA ανακοίνωσε πως η πρώτη επανδρωμένη πτήση με πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται να λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2019.

Ακόμη, μια πτήση με σκάφος της Boeing προορίζεται να ακολουθήσει τον Αύγουστο του 2019.

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, το χρονοδιάγραμμα για τις εκτοξεύσεις αυτές έχει αλλάξει ήδη αρκετές φορές, ωστόσο η NASA δεσμεύτηκε να παρέχει από εδώ και πέρα μηνιαία updates όσον αφορά στις προθεσμίες αυτές.

«Πρόκειται για νέα διαστημόπλοια και οι ομάδες των μηχανικών έχουν πολλά να κάνουν πριν τα συστήματα είναι έτοιμα για πτήση» είπε ο Φιλ Μακάλιστερ, διευθυντής Commercial Spaceflight Development στα κεντρικά της NASA.

Και οι δύο αποστολές θεωρούνται δοκιμαστικές: Οι δύο αστροναύτες που θα επιβαίνουν στην καθεμιά εξ αυτών θα περάσουν δύο εβδομάδες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν επιστρέψουν στη Γη. 

Η SpaceX θα πραγματοποιήσει μη επανδρωμένη δοκιμή τον Ιανουάριο του 2019 και η Boeing τον Μάρτιο του 2019. Η SpaceX θα χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Falcon 9 με κάψουλα Crew Dragon. Το Starliner της Boeing θα εκτοξευτεί με πύραυλο Atlas V της Uniited Launch Alliance (κοινοπραξία με τη Lockheed Martin).

Η NASA βασίζεται πολύ στην επιτυχία αυτών των αποστολών, καθώς το συμβόλαιό της με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία λήγει τον Νοέμβριο του 2019.