Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Όταν τον Οκτώβριο του 2013 η Qatar Airways γινόταν μέλος της Oneworld ουδείς φανταζόταν πως οι σχέσεις της με την αεροπορική συμμαχία θα έφταναν, πέντε χρόνια μετά, σε τόσο οριακό σημείο. Πράγματι, ο εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ είναι «στα μαχαίρια» με την Oneworld και πιο συγκεκριμένα με τις American Airlines και Qantas, που αποτελούν και ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας.

Τις τεταμένες σχέσεις της Qatar Airways με τις προαναφερθείσες αεροπορικές εταιρίες μαρτυρούν οι δηλώσεις του Διεθύνοντος Συμβούλου της Qatar Αirways, Akbar Al Baker, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα FlightGlobal. Συγκεκριμένα, Ο Al Baker δεν «μάσησε τα λόγια του» και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στις American Airlines και Qantas, προειδοποιώντας τες ότι αν συνεχίσουν να υπονομεύουν την Qatar Airways, τότε η εταιρία του θα αποχωρήσει από την αεροπορική συμμαχία Oneworld. 

Mε ποιόν τρόπο όμως βλάπτουν οι παραπάνω αεροπορικές εταιρίες την Qatar Airways; 

Ο Al Baker κατηγορεί, καταρχάς, την American Airlines ότι δρα παρασκηνιακά σε βάρος της εταιρίας του κάνοντας, απο κοινού με τις United και Delta, λόμπινγκ στην αμερικανική κυβέρνηση, τόσο κατά της Qatar Airways όσο και κατά των άλλων αερομεταφορέων του Περσικού κόλπου. Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας της Qatar προσάπτει στην American Airlines την κατηγορία της χρηματοδότησης εκστρατειών συκοφάντησης κατά της εταιρίας του, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι γνωστή άλλωστε η κόντρα των τριών μεγάλων αεροπορικών εταιριών των ΗΠΑ με τις εταιρίες του Κόλπου, τις οποίες κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας των επιδοτήσεων που λαμβάνουν από τις κυβερνήσεις των  χωρών τους αλλά και για παραβίαση των συμφωνιών «ανοιχτών ουρανών» που έχουν υπογράψει οι τελευταίες με τις ΗΠΑ. Ο Al Baker αναφέρθηκε και στην θυγατρική αεροπορική εταιρία της Qatar Airways, την Air Italy, την οποία, όπως δήλωσε, επίσης έχει βάλει στο στόχαστρο η American Airlines (σημειώνεται ότι η εταιρία πετάει από Μιλάνο προς Νέα Υόρκη και Μαϊάμι). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις των Qatar Αirways και American Airlines είχαν αρχίσει από πέρυσι το καλοκαίρι να δοκιμάζονται, όταν παρά την δεδηλωμένη πρόθεση των Καταριανών να μπουν στην American, αποκτώντας το 10% των μετοχών της τελευταίας, το deal τελικά δεν προχώρησε.  

Αναφορικά, δε, με την κόντρα της Qatar με την Qantas, o Αl Baker ισχυρίστηκε πως αυτή πηγάζει από την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό ο αερομεταφορέας από την Αυστραλία με την Emirates, εταιρία που ανταγωνίζεται ευθέως την Qatar Airways και προέρχεται από κράτος εχθρικό προς το ίδιο το Κατάρ. O Al Baker εξήγησε πως το οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που επέβαλλαν στο εμιράτο του Κατάρ τον Ιούνιο του 2017 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία οδήγησαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των Αυστραλών με την Emirates ενώ παράλληλα έβαλαν φρένο στα πλάνα της Qatar για στενότερη συνεργασία με την Qantas αλλά και για περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Αυστραλίας. Με λίγα λόγια, δηλαδή, ο ισχυρός άνδρας της Qatar Airways κατηγορεί την Qantas ότι αντί να στηρίξει την εταιρία του, με την οποία άλλωστε συνδέεται μέσω της Oneworld, συμπράττει με την ανταγωνίστρια Emirates. Μια ενέργεια που όχι μόνο βλάπτει την ίδια την Qatar καθώς την απομονώνει αλλά και αντιβαίνει στις βασικές αρχές της συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης που διέπουν μια αεροπορική συμμαχία. 

O Al Baker κάλεσε τις American Airlines και Qantas να σεβαστούν το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια αεροπορική συμμαχία, να σταματήσουν να «μπλοκάρουν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, καθώς και να διαβάλλουν την Qatar Airways, ειδάλλως η εταιρία του θα «κουνήσει μαντίλι» στην Oneworld. 

Να σημειωθεί ότι ο Akbar Al Baker είχε μιλήσει ανοιχτά και το 2015 για πιθανή αποχώρηση της Qatar Airways από την Oneworld, εκφράζοντας και τότε με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκεια του προς τις τακτικές της American Airlines. Μάλιστα ο Al Baker είχε πάει ένα βήμα παραπέρα τότε, όταν είχε κάνει λόγο ακόμα και για σχηματισμό μιας νέας, μίνι αεροπορικής συμμαχίας με πρωτοβουλία της Qatar, σε περίπτωση που η αραβική εταιρία έπαιρνε τελικά την απόφαση να εγκαταλείψει την Oneworld.

Γκρίζα σύννεφα, λοιπόν, έχουν μαζευτεί ξανά πάνω από την Oneworld και δύσκολα μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο σε ένα σίριαλ που, ομολογουμένως, καλά κρατεί. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι δηλώσεις του Al Baker δέιχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης και αναμένεται να πυροδοτήσουν σημαντικές εξελίξεις στους κόλπους της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής συμμαχίας του κόσμου. Ποιος ξέρει, ίσως να υπάρξει και τρίτη απειλή από την καταριανή πλευρά για αποχώρηση από την συμμαχία και αυτή την φορά να είναι φαρμακερή…