«Το 2019 θα είναι το έτος της Ελλάδας», εκτιμά η DER Touristik, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδιών στις γερμανόφωνες χώρες, γεμίζοντας με χαμόγελα όλη την ελληνική αγορά και επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα για τον τουρισμό της χώρας μας τον επόμενο χρόνο. Ειδικότερα, ο επικεφαλής για την Ευρώπη της DER Touristik Ρενέ Χέρτζοκ μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Touristic Aktuell», δήλωσε ότι το 2019 «θα είναι το έτος της Ελλάδας» χάρη «στη σωστή σχέση ποιότητας- τιμής» που έχει η χώρα μεταξύ των καλοκαιρινών προορισμών. «Η ατμόσφαιρα είναι σταθερή και θετική», επισημαίνει ο Χέρτζοκ, ο οποίος αναμένει ένα «σούπερ καλοκαίρι 2019», καθώς η DER Touristik έχει ήδη ξεκινήσει τις κρατήσεις, έχοντας στη φαρέτρα της νέα πολυτελή ξενοδοχεία και πολύ καλές τιμές.

Την ίδια ώρα, εκτός από την Γερμανία και η Γαλλία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Travelport, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Γάλλων. Οι χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις πτήσεων από ταξιδιώτες στη Γαλλία είναι η Τυνησία, η Ισπανία και το Μαρόκο, ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία ολοκλήρωσαν τις πέντε πρώτες θέσεις στον πίνακα που συνέταξε η Travelport. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση και έφτασε στις 23.146 (+ 16%) στις κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία μέσω όλων των GDS, ενώ η Πορτογαλία έφτασε στις 22.181 (+ 6%).

Τέλος, άκρως θετικά για τη χώρα μας ήταν και τα μηνύματα από την φετινή World Travel Market του Λονδίνου, τη μεγάλη ετήσια τουριστική έκθεση της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου συμμετείχε η Ελλάδα με 70 περίπτερα συνεκθετών του ΕΟΤ (περιφέρειες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα, αεροπορικές). Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείτο η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία έκανε συναντήσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για το σχεδιασμό της συνεργασίας των δύο πλευρών το 2019 και έπειτα. Στην παρουσίαση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού κατά το τρέχον έτος και του σχεδιασμού για το μέλλον, καθώς και σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους η υπουργός τόνισε ότι η χρονιά «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» αφού στο τέλος του έτους οι αφίξεις (περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας) θα έχουν υπερβεί τα 32 εκατομμύρια.

«Δικαίως μιλάμε για χρυσή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», είπε η κα Κουντουρά, αποδίδοντας τα υψηλά νούμερα στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά έσοδα έκανε επίσης λόγο για αποδοτικότατη χρονιά, με εισπράξεις κοντά στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μίλησε για μεγάλες αυξήσεις στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις και συνδέσεις για Ελλάδα, ακόμα και εκτός των παραδοσιακών προορισμών, για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, για νέες κλίνες και ξενοδοχεία 4 αστέρων και πάνω κ.ά.