Η νέα μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του προεδρικού αεροσκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από τον απελθόντα πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο για να μεταβεί στη σύνοδο της G20 στην Αργεντινή.

«Σήμερα ανακοινώνουμε το πρώτο βήμα της διαδικασίας πώλησης του αεροσκάφους Boeing 787-8, πιο γνωστού με το όνομα Χοσέ Μαρία Μορέλος ι Παβόν», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χόρχε Μεντόσα, ο διευθυντής της μεξικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας BANOBRAS, η οποία είχε αγοράσει το κυβερνητικό αεροπλάνο.

«Τιμούμε την προεκλογική υπόσχεση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να πωληθεί το αεροσκάφος», εξήγησε ο Μεντόσα.

Η αγορά του προεδρικού αεροσκάφους, ενός Dreamliner 787-8, που αποφασίστηκε επί των ημερών του Φελίπε Καλδερόν στην προεδρία (2006-2012), είχε στοιχίσει στο μεξικανικό δημόσιο κάτι περισσότερο από 218 εκατομμύρια δολάρια.

Το αεροπλάνο, στο οποίο δόθηκε το όνομα ενός από τους ήρωες του αγώνα για ανεξαρτησία, χρησιμοποιείτο από την κυβέρνηση του Πένια Νιέτο αφότου παραδόθηκε στο Μεξικό, πριν από περίπου δύο χρόνια.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την Κυριακή, είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το προεδρικό αεροσκάφος και ότι αντ’ αυτού θα χρησιμοποιούσε εμπορικές πτήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ο Κάρλος Ουρσούα, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ακόμη 60 αεροσκάφη και 70 ελικόπτερα που ανήκουν στη μεξικανική κυβέρνηση θα πωληθούν το προσεχές διάστημα.