Με το 83,2% των πτήσεων να προσγειώνονται στην ώρα τους, η Alitalia το 2018 κατατάχθηκε δεύτερη εταιρεία πιο συνεπής στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο. Ο δείκτης συνέπειας της Alitalia, τους 12 μήνες του 2018, ήταν πάντα υψηλότερος από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αεροπορικών εταιρειών.

Σε επιβεβαίωση των άριστων επιχειρησιακών επιδόσεών της, η Alitalia κατατάχθηκε το 2018 δεύτερη στην Ευρώπη και για την αξιοπιστία των πτήσεών της, με ποσοστό τακτικότητας 99,1%.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση που πραγματοποίησε η FlightStats, αξιόπιστη ανεξάρτητη εταιρεία των ΗΠΑ που κάθε μήνα καταρτίζει την κατάταξη όλων των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως με γνώμονα την συνέπεια και την τακτικότητα τους, συγκρίνοντας τα στοιχεία αντίστοιχων αερομεταφορέων ως προς το μέγεθος και το δίκτυο. Η Flighstats, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές επιχειρησιακές επιδόσεις της ιταλικής εταιρείας το 2018, απένειμε στην Alitalia πιστοποιητικό αριστείας που πιστοποιεί τη θέση της μεταξύ των πιο αποτελεσματικών ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Η FlightStats είναι μία από τις λίγες εταιρείες παροχής υπηρεσιών δεδομένων που παρακολουθεί σχεδόν κάθε πτήση που εκτελεί κάθε αεροπορική εταιρεία.

Για τον καθορισμό της συνέπειας, η Flightstats ακολουθεί την μέθοδο “Α14”, δηλαδή με μία ανοχή 14 λεπτών στην άφιξη σε σύγκριση με την προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης.

Με τον όρο τακτικότητα εννοείται ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε σύγκριση με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Με άλλα λόγια, μια πιο τακτική αεροπορική  εταιρεία είναι αυτή που κάνει λιγότερες ακυρώσεις πτήσεων.