Όποιος επισκεφτεί το αεροδρόμιο του Gatwick τον Αύγουστο του 2019 θα αντικρίσει κάτι πρωτόγνωρο όταν πάει να παρκάρει το αυτοκίνητό του, καθώς αυτόνομα ρομπότ θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα των επιβατών για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Η ζώνη Β του αεροδρομίου για το πάρκινγκ μακράς διαρκείας θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος δοκιμών για τα ρομπότ της γαλλικής εταιρείας Stanley Robotics που έχουν το ψευδώνυμο “Stan”.

Οι οδηγοί θα αφήνουν το αυτοκίνητό τους σε μια ειδική θέση πάρκινγκ, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό πτήσης τους σε μια οθόνη αφής. Ειδικά σκάνερ θα μετρούν τις διαστάσεις του κάθε μοντέλου και στη συνέχεια τα ρομπότ θα τα μεταφέρουν στην κατάλληλη θέση πάρκινγκ.

Τα ρομπότ που μοιάζουν με περονοφόρο όχημα, έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν 33% περισσότερα οχήματα στον ίδιο χώρο σε σχέση με τους συμβατικούς οδηγούς, αφού δεν χρειάζεται να αφήνουν κενά μεταξύ τους. 

Παρ΄όλα αυτά, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που πάντα πρέπει να δίνει το «παρών» σε οποιαδήποτε εργασία, ακόμα κι αν αφήνει μικρά κενά ανάμεσα στα αυτοκίνητα.