Τις τελευταίες μέρες, έπειτα από την μεγάλη αεροπορική τραγωδία, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο πολλά βίντεο, τα οποία οι κάτοχοί τους ισχυριζόταν πως αφορούσαν την πτήση της Ethiopian Airlines.

Aπό την πρώτη μέρα κιόλας υπήρξαν πολλοί που τα αμφισβήτησαν και εν τέλει είχαν δίκιο.

Ειδικότερα, στο επίμαχο βίντεο διακρίνεται το εσωτερικό του αεροσκάφους το οποίο διαθέτει δύο διαδρόμους. Το 737 Max, όμως, είναι αεροσκάφος μονού διαδρόμου. Επομένως, το βίντεο αντιστοιχεί σε αεροπλάνο τύπου 787 ή Airbus A350.

Επίσης, αναντιστοιχία υπάρχει και στο χρόνο της συντριβής. Κι αυτό διότι, τα βίντεο φαίνεται να έχουν τραβηχτεί βράδυ, ενώ το τραγικό περιστατικό συνέβη πρωινές ώρες.

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα πάντως που αποδεικνύει την μη αυθεντικότητα των βίντεο είναι οι μάσκες του οξυγόνου που διακρίνονται σε αυτά. Σύμφωνα με αναφορές, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 8:38 π.μ. τοπική ώρα και συνετρίβη περίπου έξι λεπτά αργότερα. Τα στοιχεία από το FlightRadar24 έδειξαν ότι το υψηλότερο υψόμετρο που έφτασε ήταν 8.600 πόδια (περίπου 2.620 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι μάσκες οξυγόνου, όμως, είναι αδύνατον να έχουν πέσει τόσο νωρίς, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη στο υψόμετρο όπου αυτό συμβαίνει αυτόματα. Οι μάσκες οξυγόνου κατεβαίνουν αυτόματα με βάση το υψόμετρο. Για παράδειγμα, για το Airbus A320, αυτό το υψόμετρο είναι 14.000 πόδια.

Στα έξι λεπτά που βρίσκονταν στον αέρα το Boeing 737-800-MAX δεν «παραβίασε» αυτό το ασφαλές υψόμετρο, είναι επομένως απίθανο να έχουν τεθεί εν λειτουργία, όπως φαίνεται στο βίντεο.