Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή ο πρόεδρος της Korean Air, Τσο Γιανγκ-χο.

Tον θάνατο του ανακοίνωσε η Korean Air, αναφέροντας ότι πέθανε σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.

Και ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του είχαν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων. Ο 70χρονος δικαζόταν για διαφθορά και ο θάνατός του, ο οποίος ανακοινώθηκε από την αεροπορική εταιρεία, ήρθε δύο εβδομάδες μετά την αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο της Korean Air από τους μετόχους, οι οποίοι είχαν αρνηθεί στα τέλη Μαρτίου να ανανεώσουν τη θητεία του.

Ο Τσο ήταν πρόεδρος του ομίλου Hanjin και ήλεγχε περίπου το 30% της Korean Air, μέσω της μητρικής Hanjin KAL.

Όταν αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, η Korean Air παραδέχθηκε ότι η ψηφοφορία αυτή είχε «αποδυναμώσει ελαφρά» τη θέση του Τσο ως επικεφαλής του αερομεταφορέα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούσε πάντα να έχει τον έλεγχο της επιχείρησης.

Η αλήθεια πάντως είναι πως μετά το θάνατό του η μετοχή του ομίλου όλο και ανεβαίνει και ένας αναλυτής στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap σχολίασε για αυτό: «Ο θάνατος αυτός δείχνει να απομάκρυνε τους κινδύνους που συνδέονταν με τον πρόεδρο, όπως τον ονόμαζαν, οι οποίοι είχαν οδηγήσει σε πτώση τις εταιρείες του ομίλου Hanjin. Οι αξίες του ομίλου είχαν πληγεί από μια σειρά πολεμικών και ελλείψεων στις οποίες εμπλέκονταν τα μέλη της ιδιοκτήτριας εταιρείας».

Ωστόσο υπό την προεδρία του Τσο Γιανγκ-χο η Korean Air έγινε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, εξυπηρετώντας 124 πόλεις σε 44 χώρες.

Ο Τσο, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για φοροδιαφυγή το 2000, δικαζόταν για υπεξαίρεση περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων γουόν (15,6 εκατομμύρια ευρώ) και για την παράνομη παραχώρηση συμβολαίων σε εταιρείες που ελέγχουν μέλη της οικογένειάς του.

Όπως είπαμε, ωστόσο, και η οικογένειά του δεν έχει ακουστεί για την μεγαλοψυχία της και τους καλούς της τρόπους.

Η σύζυγός του Λι Μιουνγκ-χι είχε αναγκαστεί να καταθέσει στην αστυνομία για άσκηση βίας σε υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι είχε ουρλιάξει, βρίσει, χαστουκίσει και κλωτσήσει κάποιους.

Παράλληλα και οι δύο κόρες του έχουν κατηγορηθεί ως οξύθυμες και ιδιότροπες.

Το 2014 η μεγαλύτερη κόρη του, η Τσο Χιουν-Α, είχε αναγκάσει δύο μέλη πληρώματος να γονατίσουν για να ζητήσουν συγγνώμη, αφού είχαν σερβίρει μακαντέμια με το σακουλάκι τους κι όχι σε μπολ. Επίσης είχε αξιώσει την αποβίβαση του επικεφαλής πληρώματος καμπίνας. Αυτή είχε αναγκαστεί να εκτίσει σύντομη ποινή φυλάκισης για την υπόθεση αυτή.

Η αδελφή της Τσο Χιουν-μιν είχε κατηγορηθεί επίσης πριν από μερικούς μήνες ότι έριξε ένα ποτό στο πρόσωπο του επικεφαλής ενός διαφημιστικού πρακτορείου κατά τη διάρκεια συνάντησης.