Ήδη από τα μέσα Μαρτίου η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αμερικής είχε διακόψει τις πτήσεις της με τα Boeing 737 Max, έπειτα από δύο δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αεροσκάφη του τύπου αυτού με λίγους μήνες διαφορά: το πρώτο, της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air, έπεσε στη θάλασσα της Ιάβας την 29η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι 189 επιβαίνοντες να βρουν τον θάνατο, και το δεύτερο, της Ethiopian Airlines, συνετρίβη τη 10η Μαρτίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 157 επιβαίνοντες.

Πρόσφατα, όμως η American Airlines ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 19 Αυγούστου τις ακυρώσεις των πτήσεών της που είχαν προγραμματιστεί με Boeing 737 ΜΑΧ. Αποτέλεσμα είναι να ματαιώνονται περίπου 115 πτήσεις καθημερινά μέχρι τότε, που αποτελούν περίπου το 1,5% των ημερήσιων πτήσεων που είχαν σχεδιαστεί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας.

Σε επιστολή προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκτίμησε ότι τα Boeing 737 ΜΑΧ θα επαναπιστοποιηθούν πριν από τις 19 Αυγούστου, αλλά η American Airlines θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να την εμπιστοσύνη του κόσμου «για την κορυφαία ταξιδιωτική περίοδο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.