Οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν είναι αρκετά συγκρατημένες, ωστόσο τα θετικά μηνύματα που έχουν αρχίσει να έρχονται από το πρώτο κιόλας δίμηνο του 2019 ίσως να χαροποιήσουν λίγο παραπάνω τους αισιόδοξους μεν, συγκρατημένους δε φορείς του χώρου.

Το +41% στις τουριστικές εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2019 δεν παύει να είναι εντυπωσιακό και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι δεν συνάδει ούτε με την αύξηση των αφίξεων που είναι στο +7%.

Οι υποθέσεις για το πού οφείλεται αυτή η αύξηση είναι οι εξής:

  • Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι το νούμερο μάλλον οφείλεταισε κάποιες έκτακτες συμφωνίες στον τουρισμό του πρώτου διμήνο
  • Mία πιο ενθαρρυντική εξήγησηθα μπορούσε να είναι ότι αυξήθηκαν οι τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα.

Πάντως με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών (σ.σ. πιο αναλυτικά αναμένονται σήμερα Δευτέρα από τα επιμέρους νούμερα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2019 εμφανίζονται αυξημένες κατά +41%, στα 441 εκατ. ευρώ, από 313 εκατ. ευρώ του πρώτου διμήνου του 2017, ενώ μία διετία πρίν είχε ήταν στα 293 εκατ. ευρώ. Μόνο για το Φεβρουάριο, οι εισπράξεις εμφανίζονται αυξημένες κατά +29,6%, φθάνοντας τα 209 εκατ. ευρώ, και ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν αύξηση κατά +4%.