Ακόμα και μετά τα δύο πολύκροτα αεροπορικά δυστυχήματα με τα Boeing 737 Max, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες εξακολουθούν να θεωρούν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τον πιο σημαντικό παράγοντα στην επιλογή μιας πτήσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Μόνο ένας στους  δύο ενήλικες Αμερικανούς, σύμφωνα με την έρευνα, γνώριζε για τις αεροπορικές τραγωδίες σε Ινδονησία και Αιθιοπία, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι και το 43% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι τα αεροσκάφη που κατέπεσαν ήταν Boeing 737 MAX.

Πολύ σημαντικό για την Boeing είναι το γεγονός ότι την επαύριον των τραγικών δυστυχημάτων, μόνο το 3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τύπος του αεροσκάφους και ο κατασκευαστής του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Αντιθέτως, το 57% δηλώνει ότι η τιμή του εισιτηρίου είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής βιομηχανίας Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η αεροβιομηχανία «είναι δεσμευμένη να επιστρέψει το Boeing 737 MAX ασφαλώς στους αιθέρες, έτσι ώστε οι κυβερνήτες, τα πληρώματα, οι ρυθμιστικοί φορείς και το κοινό να ανακτήσoυν πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτό το αεροπλάνο».

Ωστόσο, προηγούμενη έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας Barclays ανέφερε ότι «ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει το Boeing 737 MAX για μία μεγάλη χρονική περίοδο, ακόμα και αφού αρθεί η εντολή καθήλωσής του στο έδαφος». Η Barclays υποστηρίζει ότι στήριξε τα συμπεράσματά της σε έρευνα σε ταξιδιώτες σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, πώς έγινε η επιλογή των συμμετεχόντων όπως εξάλλου και πόσο πληροφορημένοι ήταν για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα, προτού διατυπώσουν την άποψή τους. Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας της Barclays.

Τέλος, όπως υποδεικνύει η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ακόμα και όταν το κοινό γνώριζε για τα τραγικά δυστυχήματα των Boeing 737 MAX, δεν επηρεάστηκαν οι ταξιδιωτικές του αποφάσεις. Αυτές επηρεάζονται περισσότερο από το κόστος του εισιτηρίου, τον χρόνο ταξιδιού, τον αριθμό των ενδιάμεσων σταθμών και βέβαια την ίδια την αεροπορική εταιρεία.