Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της κίνησης των επιβατών το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Συγκεκριμένα, άνοδο της τάξης του 7,2% γνώρισαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατά τον μήνα Απρίλιο, φτάνοντας τους 1,43 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο τετράμηνο, οι επιβάτες έφτασαν τα 3,35 εκατ., ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2018 κατά 7,8%, δηλαδή 0,24 εκατ., εξαιτίας των διεθνών πτήσεων που αυξήθηκαν κατά 13,1%.

Ο Απρίλιος ήταν ένας ακόμα μήνας, στη διάρκεια του οποίου η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» κινήθηκε ανοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, τον Απρίλιο 2019, το αεροδρόμιο κατέγραψε θετική πορεία ως προς την κίνηση των επιβατών, προσεγγίζοντας τα δύο εκατ. επιβάτες (1,98) και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,5%. Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν οριακή άνοδο (+0,5%), ενώ οι διεθνείς ταξιδιώτες σημείωσαν δυναμική άνοδο κατά 9,1%. Συνολικά, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 6,36 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,5%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη της τάξης του 6,3% και 9,6% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, έντονη αναμένεται να είναι και φέτος η παρουσία των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ηδη, στην εκκίνηση της φετινής σεζόν, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο στατιστικό δελτίο Απριλίου, τον Μάρτιο του 2019 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική, διατηρώντας την πρώτη θέση. Στην κορυφή της λίστας προτίμησης της γερμανικής αγοράς βρέθηκε όπως και πέρυσι η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη τα Φηρά. Στην τέταρτη θέση ανέβηκε το Ηράκλειο και στην πέμπτη η Οία.

Την ίδια ώρα, δύο ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται στο αμερικανικό περιοδικό Travel and Leisure, στη λίστα με τα 25 μυστικά χωριά της Ευρώπης που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Πρόκειται για έναν νησιώτικο προορισμό και έναν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο λόγος λοιπόν για τη χώρα της Φολεγάνδρου, η οποία με την άγρια και απόκοσμη ομορφιά της δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και ασυγκίνητο. Γι’ αυτό μάλιστα βρέθηκε και στη 10η θέση. Επίσης, το αμερικανικό περιοδικό εκθειάζει το χωριό Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης, το οποίο βρέθηκε στην 20ή θέση της λίστας.