Ένοχο για αμέλεια έκρινε το Δικαστήριο της Βαρσοβίας έναν σύμβουλο του Τουσκ για την συντριβή του αεροπλάνου στη Ρωσία με αποτέλεσμα τον θάνατο του τότε προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκικαι άλλων 95 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Το αεροπορικό δυστύχημα δίχασε την Πολωνία. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε εν μέσω πυκνής ομίχλης ενώ το αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ, στις 10 Απριλίου 2010, ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ήταν μια προσχεδιασμένη δολοφονία, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ο δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, ο Γιάροσλαβ, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κατηγορεί τον Τουσκ και την κυβέρνησή εκείνης της εποχής ότι απέτυχε να διεξαγάγει μια σωστή έρευνα για την τραγωδία.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Τόμας Αράμπσκι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της καγκελαρίας του Τουσκ, σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή δύο χρόνων, την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ο δικαστής Χούμπερτ Γκάζιορ ανέφερε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις: «Επέτρεψε στην καγκελαρία να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο για τη μεταφορά μιας αποστολής ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε αεροδρόμιο στο Σμολένσκ όπου η υποδοχή ενός αεροσκάφους (που μετέφερε έναν αρχηγό κράτους) θα ήταν ικανοποιητική».

Σχολιάζοντας την απόφαση, η εκπρόσωπος του PiS Ανίτα Τσερβίνσκα είπε: «Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν μια συμβολική ετυμηγορία συγκριτικά με την κλίμακα των πληγμάτων που προκλήθηκαν στην Πολωνία».

Ο Τουσκ, που ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014 και είναι τώρα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει καταθέσει στο δικαστήριο για την υπόθεση.

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως δεν ήταν στις αρμοδιότητές του να οργανώσει τις τεχνικές πλευρές της επίσκεψης στη Ρωσία, όπου ο Κατσίνσκι και το περιβάλλον του επρόκειτο να τιμήσουν τους Πολωνούς αξιωματικούς που σκοτώθηκαν από τους Σοβιετικούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έρευνα για το δυστύχημα που διενήργησε η κυβέρνηση Τουσκ αποφάνθηκε πως οφειλόταν σε λάθος του κυβερνήτη, όμως πολιτικοί του PiS άφησαν να εννοηθεί πως μια έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την τραγωδία, χωρίς όμως να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.