Μετά την πολύ θετική ανταπόκριση από την αγορά, η Airbus έγκαινιάζει το νέο A321XLR για να συμπληρώσει την οικογένεια του A321neo που είχε τις καλύτερες πωλήσεις. Το A321XLR έτσι γίνεται το επόμενο εξελικτικό βήμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς για ακόμη μεγαλύτερο εύρος και δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τις αεροπορικές εταιρείες, φέρνοντας κατά 30% χαμηλότερη καύση καυσίμων ανά κάθισμα από τα ανταγωνιστικά αεροπλάνα προηγούμενης γενιάς. Ξεκινώντας από το 2023, το αεροσκάφος θα προσφέρει μια πρωτοφανή έξτρα μεγάλη εμβέλεια μέχρι 4.700nm – 15% μεγαλύτερη από την A321LR και με την ίδια ασυναγώνιστη αποδοτικότητα καυσίμων.

Με αυτήν τη νέα σειρά, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα αεροσκάφος μονής διαδρομής χαμηλότερου κόστους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε λιγότερο δημοφιλείς διαδρομές – πολλές από τις οποίες μπορούν τώρα να εξυπηρετηθούν μόνο από μεγαλύτερα και λιγότερο αποδοτικά αεροσκάφη. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να ανοίξουν νέες παγκόσμιες διαδρομές όπως από Ινδία
στην Ευρώπη ή από Κίνα στην Αυστραλία, καθώς και την περαιτέρω επέκταση της άμεσης προσέγγισης τους σε υπερατλαντικές πτήσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Αμερικής. Για τους επιβάτες, η νέα καμπίνα του A321XLR θα προσφέρει την καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία, προσφέροντας θέσεις σε όλες τις κατηγορίες με
την ίδια υψηλή άνεση με τα αεροσκάφη μεγάλου μήκους.

Το A321XLR έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί τη γενική συνοχή με το A321LR και τα υπόλοιπα της οικογένειας A320neo, ενώ εισάγει ελάχιστες αλλαγές που απαιτούνται για να δοθεί στο αεροσκάφος ένα ακόμη μεγαλύτερο εύρος με αυξημένο ωφέλιμο φορτίο.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν: τη νέα πίσω δεξαμενή (RCT) για περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Τροποποιημένο σύστημα προσγείωσης για αυξημένη μέγιστη απογείωση, βάρος (MTOW) 101 μετρικών τόνων και μια βελτιστοποιημένη διαμόρφωση του πτερυγίου ώστε να διατηρεί τις ίδιες επιδόσεις απογείωσης και τις απαιτήσεις ώσης κινητήρα με το σημερινό A321neo. Το νέο βελτιστοποιημένο RCT διαθέτει περισσότερα καύσιμα από τις περισσότερες πρόσθετες δεξαμενές κέντρου (ACTs), ενώ καταλαμβάνει λιγότερους χώρους στο χώρο φόρτωσης – με αποτέλεσμα την απελευθέρωση κάτω από το πάτωμα όγκου για πρόσθετο φορτίο και αποσκευές σε διαδρομές μεγάλης εμβέλειας.

Η οικογένεια A320neo αποτελείται από τα πιο δημοφιλή αεροπλάνα παγκοσμίως με πάνω από 6.500 παραγγελίες και περισσότερους από 100 πελάτες από τότε που ξεκίνησε το 2010. Περιλαμβάνει κινητήρες νέας γενιάς, πτερύγια τύπου Sharklet καθώς και άλλες βελτιώσεις που μαζί επιτυγχάνουν εξοικονόμηση καυσίμου διπλής απόδοσης από τον προκάτοχό της, την οικογένεια A320ceo.