Δύο φάλαινες beluga από ένα ενυδρείο της Σαγκάης έφτασαν στην Ισλανδία προκειμένου να απελευθερωθούν.

Οι 12χρονες φάλαινες διέσχισαν τη μισή υφήλιο σε ειδικά δοχεία.

Γεννημένες στη φύση, η Μικρή Γκρίζα (Little Gray) και η Μικρή Λευκή (Little White) αιχμαλωτίστηκαν σε ηλικία περίπου δύο ετών και παρέμειναν για χρόνια ως αξιοθέατο.

Οι φάλαινες beluga υποφέρουν από την αιχμαλωσία και υπήρξε αυξανόμενη πίεση στη βρετανική εταιρεία που διαχειρίζεται το ενυδρείο.

Η Merlin Entertainment, η οποία επίσης διαχειρίζεται το Legoland και το Madame Tussauds, αγόρασε τον Changfeng Ocean World Zoo όπου οι δύο φάλαινες έζησαν το 2012 και άρχισαν να αναζητούν ένα σπίτι για αυτές.

Το νέο τους σπίτι απέχει περίπου 6.000 μίλια (9.656 χλμ.) από τη Σαγκάη, στον κόλπο Klettsvik, στο ισλανδικό νησί Heimaey. Το μακρύ ταξίδι τους θα περιλαμβάνει επίσης ταξίδια με φορτηγό και πλοίο.

«Έχουμε συνεργαστεί με τη Little White και τη Little Gray για τους τελευταίους 18 μήνες για να βεβαιωθούμε ότι θα είναι έτοιμες για το μακρύ ταξίδι», δήλωσε ο Andy Bool, επικεφαλής της βρετανικής φιλανθρωπικής κοινότητας Sea Life Trust.

Ο κόλπος είναι το πρώτο καταφύγιο ανοιχτού νερού beluga του κόσμου και «θα προσφέρει ένα πιο φυσικό υπο-Αρκτικό περιβάλλον και ένα βιότοπο για τις καταπληκτικές αυτές φάλαινες που θα ονομάζουν σπίτι», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο ίδιος όρμος ήταν στο παρελθόν σπίτι σε μια άλλη διάσημη φάλαινα, την όρκα Keiko από το Free Willy.

Απελευθερώθηκε το 2002, αλλά πέθανε από πνευμονία 18 μήνες αργότερα, αφού κολύμπησε στη Νορβηγία και έκανε το σπίτι της εκεί.

Αυτή τη φορά ο κόλπος, ο οποίος μετρά 32.000 τ.μ. (104.900 τετραγωνικά πόδια), θα περιοριστεί για να προστατεύσει τις δύο θηλυκές φάλαινες. Θεωρείται ότι η Μικρή Γκρίζα και η Μικρή Λευκή δεν θα επιβιώσουν μόνες τους στην άγρια ​​φύση.

Οι δύο θα μελετηθούν από επιστήμονες για να δουν πώς προσαρμόζονται στο νέο τους σπίτι. Εάν ευδοκιμήσουν, θα μπορούσαν να ζήσουν μεταξύ 40 και 60 ετών.

Ανάλογα με το πόσο εύκολα θα προσαρμοστούν οι δύο φάλαινες, ο όρμος θα μπορούσε να γίνει «σπίτι» και για άλλες φάλαινες beluga.