Μετά από 20 τρίμηνα συνεχόμενης ανάπτυξης, η μεγαλύτερη ανάκαμψη της πρόσφατης ιστορίας της, η Ισλανδία προχωράει σε απότομη κάμψη.

Το μικροσκοπικό νησί του Βόρειου Ατλαντικού, ανέκαμψε θεαματικά από την οικονομική κατάρρευση της προηγούμενης δεκαετίας, σε μεγάλο βαθμό από την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, χάρη στην τοποθεσία του αλλά και επειδή έγιναν τα γυρίσματα ιδιαίτερα δημοφιλών ταινιών, όπως το «Game of Thrones».

Μετά την ξαφνική πτώχευση της Wow Air, τον Μάρτιο, οι επισκέπτες έπεσαν κατά 24% τον Μάιο από την ίδια περίοδο το 2018 και η πολλά υποσχόμενη καλοκαιρινή περίοδος φαίνεται ασταθής. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας εάν κριθεί αναγκαίο. 

“Είμαστε έτοιμοι για τη πιθανότητα μιας βαθύτερης ύφεσης και οι αριθμοί που λαμβάνουμε σχετικά με τις αφίξεις τουριστών δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί” δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Már Guðmundsson σε συνέντευξή του στο Ντουμπρόβνικ.

Το πλήγμα έχει ήδη γίνει αισθητό στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, με την πληρότητα να εμφανίζεται μειωμένη κατά 5% τον Απρίλιο και τον αριθμό των απασχολουμένων στον τουρισμό να υποχωρεί επίσης κατά 5%. Μιλώντας στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων τόνισε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο η πτώση του τουρισμού θα είναι μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε». Η Τράπεζα της Ισλανδίας, η οποία πριν από την πτώχευση της Wow Air προέβλεπε ανάπτυξη 1,8% για το τρέχον έτος, τώρα εκτιμά αντιθέτως μείωση του ισλανδικού ΑΕΠ κατά 0,4%.

Οι εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης που θα πλήξει την ισλανδική οικονομία ποικίλλουν καθώς η Arion Bank υπολογίζει πως θα μειωθεί το ΑΕΠ της κατά 1,9%. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ισλανδία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.