Χάρη στο πρόγραμμα KTDI (Known Traveler Digital Identity) οι χρήστες θα πετούν χωρίς έγγραφα μεταξύ διεθνών προορισμών. Οι δοκιμές για το σύστημα είναι ήδη σε εξέλιξη και οι επιβάτες που έχουν εγγραφεί στο πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Καναδά και Ολλανδίας χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό τους τηλέφωνο αντί για το διαβατήριο τους.

Παγκοσμίως, το σύστημα αεροπορικών ταξιδιών βρίσκεται υπό πίεση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των επιβατών ξεπερνά την αύξηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων. Το KTDI στοχεύει στην επιτάχυνση της ροής των επιβατών στα αεροδρόμια και στη μείωση του κινδύνου απάτης σε διασυνοριακό επίπεδο.

«Μέχρι το 2030, οι αφίξεις διεθνών αερομεταφορών αναμένεται να φθάσουν τα 1,8 δισ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 50% από το 2016. Σύμφωνα με τα σημερινά συστήματα, τα αεροδρόμια δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτή την ανάπτυξη», λέει ο Christoph Wolff, επικεφαλής κινητικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Αυτό το σχέδιο προσφέρει μια λύση. Χρησιμοποιώντας μια διαλειτουργική ψηφιακή ταυτότητα και άλλες τεχνολογίες του KTDI, προσφέρουμε στους ταξιδιώτες μια ολιστική απάντηση για ασφαλή και απρόσκοπτα ταξίδια. Αυτό θα διαμορφώσει το μέλλον της αεροπορίας και της ασφάλειας».

Οι επιβάτες που φτάνουν στα συμμετέχοντα αεροδρόμια θα έχουν ήδη τα δεδομένα ταυτότητάς τους κρυπτογραφημένα και θα αποθηκεύονται στο κινητό τους τηλέφωνο, αντί για ένα μικροτσίπ διαβατηρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα απαιτείται ατομική συναίνεση κάθε φορά που αποστέλλονται τα δεδομένα, γεγονός που δίνει στους ταξιδιώτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων σε σχέση με το υπάρχον σύστημα διαβατηρίων.

Με τη χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας, οι επιβάτες θα μπορούν να περνούν από τον έλεγχο πολύ πιο σύντομα χωρίς πολλές καθυστερήσεις, κατά την αναχώρησηαλλά και κατά την άφιξή τους στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας θα είναι ισχυρότερη στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αντιπροσωπεύοντας το 57% όλων των διεθνών αφίξεων το 2030.

Το πρόγραμμα KTDI αναμένεται να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση του αριθμού των επιβατών. Αλλά η υιοθέτηση των ταξιδιών χωρίς χαρτιά σε παγκόσμια κλίμακα έχει και τις προκλήσεις της.

Προκειμένου να πετύχει αυτό το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να συνεργαστουν μεταξύ τους οι των κυβερνήσεων των χωρών, των προμηθευτών τεχνολογίας, της αεροπορικής βιομηχανίας, των συνοριακών αρχών και άλλων, για τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων ασφάλειας και προστασίας δεδομένων για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συνεργάζεται ο Καναδάς με την Ολλανδία και αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες ώστε να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των αεροπορικών ταξιδιών.