Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών 737 Max και 787 Dreamliner της Boeing, προέκυψε πως υπάρχουν και άλλες αστοχίες στον εσωτερικό σχεδιασμό των αεροσκαφών.

Όπως ανακοινώθηκε από το πρακτορείο Bloomberg, η Boeing και οι προμηθευτές της είχαν αναθέσει την ανάπτυξη και την κατασκευή τμήματος του software του 737 Max σε εξωτερικούς συνεργάτες, που απασχολούσαν προσωρινούς εργαζόμενους, που στην πλειονότητά τους μόλις είχαν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και είχαν προσληφθεί για περιορισμένο χρόνο από τις συνεργαζόμενες εταιρείες πληροφορικής HCL Technologies και Cyient Ltd στην Ινδία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους αμοίβονταν με μόλις 9 δολάρια, όπως δήλωσαν στο Bloomberg ειδικοί μηχανικοί.

Στόχος της μετάθεσης των εργασιών αυτών σε εξωτερικούς συνεργάτες ήταν η μείωση του κόστους, όπως ανέφερε ο πρώην μηχανικός της Boeing Ρικ Λούντκε, που ήταν υπεύθυνος για τους ελέγχους πτήσεων, ενώ σύμφωνα με τον πρώην μηχανικό πληροφορικής της εταιρείας Μαρκ Ράμπιν, το εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό δεν ήταν πλέον απαραίτητο στην εταιρεία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κώδικας του συστήματος είχε λάθη και συχνά έπρεπε να γίνονται τροποποιήσεις και ρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε πως η ασφάλεια παραμένει κύριος στόχος της εταιρείας, ακόμη κι όταν μοιράζεται τη δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες.