Οι κρατήσεις πτήσεων προς τα αεροδρόμια γύρω από την ιερή πόλη της Μέκκας πριν από το φετινό Hajj αυξήθηκαν από την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία, σύμφωνα με έρευνα της Travelport, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας που εξυπηρετούν την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία. Οι κρατήσεις από τη Βόρεια Αμερική παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για το περασμένο έτος και τα ταξίδια από τη Νότια Αμερική και την Αφρική είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το 2018.

Κάθε χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο πετούν στη δυτική Σαουδική Αραβία για να εκτελέσουν το Hajj, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια γεγονότα της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας. 

Στο πλαίσιο της μελέτης, η Travelport ανέλυσε τις κρατήσεις από όλα τα παγκόσμια συστήματα διανομής (GDS) στο Διεθνές Αεροδρόμιο King Abdulaziz, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ta’if και στον Διεθνή Αερολιμένα Prince Mohammed Bin Abdulaziz, από την Τρίτη 21 Ιουλίου 2019, έως την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 και την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019. Στη συνέχεια, η εταιρεία χρησιμοποίησε τα στοιχεία από τον περσινό Hajj, ώστε να εντοπιστούν οι τάσεις.

Ο Damian Hickey, Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής των Air Travel Partners της Travelport, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την απόφαση να ταξιδέψουν, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι τόσο προσωπικό όσο για την εκτέλεση του Hajj. Για κάποιους, οι οικονομικές συνθήκες και οι αυξημένες πιστώσεις από την κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να μετατρέψουν την φετινή χρονιά στον ιδανικό χρόνο για να την επισκεφθούν για μια φορά στη ζωή τους. Άλλοι μπορεί να εξετάζουν την κατάστασή τους και να σκεφτούν ότι ίσως είναι καλύτερο να περιμένουν. Αυτή η ποικιλία των παραγόντων ώθησης και έλξης ήταν σαφώς εμφανής στις τάσεις των ταξιδιών που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο «.

Ασία

Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων της Travelport, η Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρατήσεων πτήσεων μέσω GDS στα αεροδρόμια της Μέκκας φέτος από πλευράς όγκου, με κρατήσεις 11,284 (+ 5%).

Σε επίπεδο χώρας, η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από το Μπαγκλαντές, με κρατήσεις άνω των 13.906 (+ 171%). Η χώρα της Νότιας Ασίας είναι μία από τις πέντε χώρες (Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν, Μαλαισία και Τυνησία) που επωφελούνται από την πρωτοβουλία της Mecca Route, μια νέα υπηρεσία που παρέχει στους προσκυνητές, μετακίνηση χωρίς φόρους, στα σημεία επιβίβασης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο, αυξημένα κατά 3.981 (+ 17%). ακολουθούμενη από το Κατάρ, μέχρι 3.278 (+ 217%), μια χώρα όπου οι προσκυνητές μπορούν πλέον να εγγραφούν στο Hajj χρησιμοποιώντας αποκλειστικές «ηλεκτρονικές πύλες».

Ο Hickey πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αυξημένες προσπάθειες για την εισαγωγή πολιτικών και τεχνολογιών που καθιστούν το Hajj, το οποίο συγκρίθηκε συχνά με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε χρόνο, μια πιο βολική εμπειρία για την παγκόσμια ισλαμική κοινότητα. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να έχουν απτό αντίκτυπο, το οποίο είναι ενθαρρυντικό από τεχνολογικής άποψης. «

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων πτήσεων μέσω της GDS στην Ασία πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (44.611).

Συνολικά, οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία αντιπροσώπευαν το 64% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Ευρώπη

Η Ευρώπη κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο της κράτησης πτήσεων μέσω GDS στα αεροδρόμια της Μέκκας φέτος, με κρατήσεις άνω των 1.966 (+ 6%).

Η μεγαλύτερη αύξηση και ο μεγαλύτερος όγκος κρατήσεων σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 2.237 (+ 13%) σε 19.798, αν και αυτό αντιπροσωπεύει επιβράδυνση της αύξησης κατά 47%, σε σχέση με τα νούμερα του 2018. Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 562 (+ 173%) και την Σουηδία, 310 (+ 168%).

Οι συνολικές κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη αντιπροσώπευαν το 10% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Αμερική

Οι κρατήσεις πτήσεων από τη Βόρεια Αμερική που έγιναν μέσω GDS σε αεροδρόμια γύρω από τη Μέκκα ήταν σταθερές φέτος (κρατήσεις κατά 221, + 1%). Η χώρα που είδε τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν ο Καναδάς, με κρατήσεις άνω των 1.362 (+ 39%). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων πραγματοποιήθηκε και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες (15.854).

Η Νότια Αμερική σημείωσε πτώση στις κρατήσεις πτήσεων μέσω του GDS φέτος, με τον όγκο να μειώνεται κατά 27%, αν και σε χαμηλή βάση. Η χώρα με τις περισσότερες κρατήσεις ήταν η Βραζιλία (52 κρατήσεις). Υπολογίζεται ότι 200 ​​Βραζιλιάνοι αναμένεται να ταξιδέψουν για να εκτελέσουν τον Χάτζ φέτος.

Συνολικά, οι κρατήσεις που έγιναν στην Αμερική αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Αφρική

Οι κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω GDS σε αεροδρόμια γύρω από τη Μέκκα από την Αφρική μειώθηκαν κατά 17% φέτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο (-17%). Ωστόσο, η χώρα της Βόρειας Αφρικής συνέχισε να καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων πτήσεων μέσω GDS από οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως (49.477).

Το Μαρόκο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρατήσεων στην Αφρική φέτος, σημειώνοντας άνοδο κατά 1.078 (+ 34%) μετά από επιστολή του μονάρχη βασιλειά, Μοχάμεντ VI, προτρέποντας τους προσκυνητές του έθνους να εκπροσωπήσουν θετικά τη χώρα στο Χατζ φέτος.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στον Νίγηρα (κρατήσεις 870, + 110%), στη Νότια Αφρική (κράτηση 674, + 33%) και στη Νιγηρία (κρατήσεις 520, + 21%).

Συνολικά, οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική αντιπροσώπευαν το 20% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Ωκεανία

Οι κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω GDS στα αεροδρόμια της Μέκκας από την Ωκεανία αυξήθηκαν φέτος κατά 1.705 (+ 204%). Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε ένα άλμα στις κρατήσεις από την Αυστραλία, 238% στις 2.344, από 1.650 το προηγούμενο έτος, ενώ τουλάχιστον 200 προσκυνητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Χατζ από τη Νέα Ζηλανδία.

Συνολικά, οι κρατήσεις σε Oceana αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.