Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή του 737 ΜΑΧ στα 52 αεροσκάφη τον Φεβρουάριο, από 42 αεροσκάφη που παράγει σε μηνιαία βάση, και στα 57 αεροσκάφη τον Ιούνιο του επόμενους έτους, γεγονός που υποδηλώνει πως ελπίζει μέχρι τότε να έχει επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που είχαν οδηγήσει τον περασμένο Μάρτιο σε καθήλωση του στόλου τους παγκοσμίως.

Υπενθυμίζουμε, πως τον Ιούλιο, ο Ντένις Μουίλεμπουργκ, διευθύνων σύμβουλος της Boeing, είχε αναφέρει σε αναλυτές ότι η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει και άλλο την παραγωγή του 737 ΜΑΧ ή ακόμη και να την αναστείλει στην περίπτωση που συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η καθήλωση του στόλου τους. Η εταιρεία είχε αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής σε 42 αεροσκάφη τον μήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας είπε πως η ενημέρωση του χρονοδιαγράμματος παραγωγής του 737 αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Boeing για το πότε θα επιτραπεί στο αεροσκάφος να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία. «Αν και η υπόθεση (για αποκαθήλωση του στόλου 737 ΜΑΧ) αντανακλά την εκτίμηση της εταιρείας αυτή την περίοδο, η πραγματική χρονική στιγμή επιστροφής στην ενεργό δράση θα καθοριστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροναυτιλίας (FAA) και άλλες κανονιστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο και θα μπορούσε να διαφέρει από αυτή την εκτίμηση».

Αλλαγές στην παραγωγή των αεροσκαφών γίνονται σταδιακά και συνήθως ενημερώνονται οι προμηθεύτριες εταιρείες μήνες ή και χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, η καθήλωση του στόλου 737 ΜΑΧ έχει αναγκάσει την Boeing να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα, καθώς θέλει να αυξήσει το ταχύτερο δυνατόν την παραγωγή των αεροσκαφών. Αύξηση της παραγωγής θα επιτρέψει τελικά την παράδοση περισσότερων αεροσκαφών και τη βελτίωση των χρηματορροών της εταιρείας.