Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη

Μουδιασμένη είναι η τουριστική αγορά δύο μέρες μετά την αναγγελία της πτώχευσης του αρχαιότερου ταξιδιωτικού Ομίλου, με τη χώρα μας να μην μένει ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις αυτού του -αναμενόμενου για πολλούς- γεγονότος, κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όσον αφορά στο αεροπορικό κομμάτι, η τελευταία πτήση της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου έγινε σε βαρύ συγκινησιακά κλίμα. Η αεροπορική εταιρεία Condor δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καθώς η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να την στηρίξει.

Την ίδια ώρα, 14.700 άνθρωποι επέστρεψαν την Δευτέρα με έκτακτες πτήσεις στη Βρετανία άλλων αεροπορικών εταιρειών και περίπου 135.300 ακόμη αναμένεται να επιστρέψουν εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής των αερομεταφορών της Βρετανίας.

Η υπουργός Επιχειρήσεων της βρετανικής κυβέρνησης Άντρεα Λίντσομ δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος διάσωσης της Thomas Cook καθώς θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, η ισπανική και η τουρκική κυβέρνηση είχαν προσφερθεί να δώσουν «χείρα βοηθείας» για να σωθεί αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω της έλλειψης στήριξης από την βρετανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, αποκαλύψεις φωτιά κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, μπόνους 20 εκατομμυρίων λιρών μοιράστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια τα υψηλόβαθμα στελέχη της Thomas Cook. O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Ελβετός Peter Fankhauser, έγινε πλουσιότερος κατά 8,3 εκατομμύρια λίρες από το τότε που ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας το 2014, συμπεριλαμβανομένου μπόνους 2,3 εκατομμυρίων λιρών που πήρε το 2015, ενώ οι οικονομικοί διευθυντές Michael Healy και Bill Scott έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατομμύρια λίρες απ’ το 2014. Πάνω από 4 εκατ. λίρες είχαν πάρει οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Frank Meysman που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.

Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα;
Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην Ελλάδα όσον αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς από τα περίπου 200 ξενοδοχεία που έχει κάτω από την ομπρέλα της (ιδιόκτητα ή franchise) τα 48, δηλαδή σχεδόν το 1/4 βρίσκονται στην χώρα μας.
Κάτω από το σήμα Casa Cook, η Thomas Cook διαθέτει τρεις μονάδες σε Ρόδο, Κω και Χανιά. Το ξενοδοχείο της Ρόδου ήταν το πρώτο που δημιούργησε η Thomas Cook στον κόσμο και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε αυτό στην Κω και φέτος στα Χανιά. Η Thomas Cook Hotel Investmet μάλιστα προχώρησε νωρίτερα φέτος στην αγορά του ξενοδοχείου στην Κω το οποίο διαθέτει 100 δωμάτια και είναι από τα πλέον αποδοτικά του ομίλου. Σημαντική είναι η παρουσία στην Ελλάδα και του σήματος Sentido μέσω 16 μονάδων και συγκεκριμένα των Sentido Aegean Pear και Sentido Pearl Beach στo Ρέθυμνο, Sentido Alexandra Beach Resort & Spa και Sentido Louis Plagos Beach στην Ζάκυνθο, Sentido Apollo Blue στην Ρόδο, Sentido Apollo Palace στην Κέρκυρα, Sentido Blue Sea Beach στην Σταλίδα, Sentido Carda Beach Atlantica στην Κω, Sentido Vasia Resort & Spa στον Νομό Λασιθίου, Sentido Elounda Blu στην Ελούντα, Sentido Port Royal Villas & Spa, Sentido Ixian all suites και Sentido Ixian Grand στην Ρόδο, Sentido Mediterranean Village στην Κατερίνη, Sentido Mikri Poli Atlantica στον Μακρύ γιαλο Κρήτης και τέλος Sentido Thassos Imperial στην Θάσο.

Παγκόσμια πρεμιέρα από την Ελλάδα έκανε και το Cook’s Club με το πρώτο να ανοίγει πέρυσι στην Χερσόνησο της Κρήτης σε ξενοδοχείο που εκμεταλλεύεται η οικογένεια Παπακαλιάτη. Το δεύτερο ξενοδοχείο κάτω από το σήμα στην χώρα μας άνοιξε μόλις τον περασμένο Απρίλιο στην Κω (Cook’s Club Tigaki) ενώ υπάρχει και το Cook’s Club City Beach Rhodes, στην πόλη της Ρόδου. Υπό την επωνυμία Sunprime που είναι ξενοδοχεία αποκλειστικά για ενήλικους λειτουργούν ξενοδοχεία της Thomas Cook σε Κω (Sunprime Pearl Beach Marmari), Ρόδο (Sunprime Miramare Ixia) και στην Κρήτη (SunPrime Platanias Beach Hotel). Ισχυρή παρουσία έχει και το σήμα Smartline με 14 ξενοδοχεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα υπάρχουν το Smartline Mimosa στην Κέρκυρα, smartline Margarita και smartline Princess στην Ζάκυνθο, Smartline Arion Palace, Smartline Infinity Blue, Smartline Neptuno Beach, Smartline Village Resort & Waterpart και Smartline Kyknos Beach στην Κρήτη, Smartline Cosmopolitan Kos και Smartline More Meni Residence στην Κω, smartline Aquamare, smartline Cosmopolitan και smartline Semiramis στην Ρόδο και τέλος smartline Mediterranean στην Θεσσαλονίκη. Κάτω από την ομπρέλα του σήματος SunConnect της Thomas Cook βρίσκονται πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Το SunConnect Marina Beach και το SunConnect Ostria Resort & Spa στην Κρήτη, το SunConnect Kipriotis Aqualand στην Κω και τα SunConnect Cyprotel Faliraki και SunConnect Kolymbia Star στην Ρόδο. Τέλος υπάρχει και το σήμα Aldiana με παρουσία στην Κρήτη (Aldiana Club Kreta) καθώς και τα Sunwing Family Resort με τα ξενοδοχεία Sunwing Makrigialos Beach Resort και Ocean Beach Club στην Κρήτη και το πρόσφατα ανακαινισμένο Sunwing Kallithea Beach Resort στην Ρόδο.