Η Ελλάδα και η  Κίνα έρχονται πιο κοντά μέσα και από τις αεροπορικές μεταφορές, ουσιαστικά αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σχέση των δύο χωρών. Η επίσημη ανταλλαγή του Μνημονίου Κατανόησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Κίνας συμφωνήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 ανάμεσα στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, (Administrator of Civil Aviation Administration of China) Feng Zhenglin.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί μία από τις 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.Το Μνημόνιο Κατανόησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώνεται, πως ο επόμενος κύκλος επαφών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020, στο Πεκίνο.

Ακόμη, το μνημόνιο προβλέπει την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με συνολικά τέσσερις πόλεις στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι, από τον Αύγουστο του 2017 η κρατική αεροπορική εταιρεία Air China συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο της Αθήνας με το Πεκίνο με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, ενώ τον Ιούλιο του 2020 η επίσης κινεζική εταιρεία Juneyao Airlines με έδρα τη Σαγκάη θα ξεκινήσει απευθείας δρομολόγια με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.

Θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας σύνδεσης της Αθήνας με την Γκουανγκζού, η οποία με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας. Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις θα αποφασιστούν με βάση τη ζήτηση που θα καταγραφεί στην αγορά. Η περίπτωση της Γκουανγκζού εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Στην πόλη πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός εκθέσεων με σημαντικότερη τη Διεθνή Έκθεση της Καντόνας, η οποία διεξάγεται κάθε Απρίλιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Κίνας.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο Νέος Πίνακας Διαδρομών αναφέρει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, διορισμό αεροπορικών εταιρειών, καθώς και αριθμό των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν που θα ανέρχονται σε 35 εβδομαδιαίως από 14 μέχρι σήμερα.