Φύση, λίμνες, δάση, παλάτια, κάστρα ή βόλτα στα σοκάκια μιας παλιάς πόλης; Δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάτι από όλα αυτά, γιατί η Λετονία τα συνδυάζει όλα.

Αποστολή: Ηλέκτρα Αλευρίτη

H Λετονία σε εκπλήσσει με τη γραφική παλιά πόλη της πρωτεύουσάς της, Ρίγας, με τη μαγεία της φύσης στην επαρχία της, με τις ιδιαίτερες γεύσεις στα εστιατόριά της και τις οικονομικές για έναν Ευρωπαίο τιμές της. Και πώς φτάνει κανείς εκεί; Με μια απευθείας πτήση Αθήνα – Ρίγα, διάρκειας 3 ωρών από την airBaltic!

Η ταξιδιωτική εμπειρία με την airBaltic


Η airBaltic είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Λετονίας και συνδέει τις χώρες της Βαλτικής με πάνω από 70 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αν και εταιρεία low cost με χαμηλούς ναύλους, δεν στερείται τίποτα σε ποιότητα υπηρεσιών. Μάλιστα, έχει βραβευτεί και ως η πιο συνεπής αεροπορική εταιρεία!
Η ταξιδιωτική εμπειρία ήταν υπέροχη, καθώς το πλήρωμα καμπίνας ήταν ευγενέστατο με όλους, το αεροπλάνο πεντακάθαρο και καινούργιο (Airbus A220-300), ενώ τα καθίσματα άνετα και ευρύχωρα. Η airBaltic πετά απευθείας από Ρίγα προς Αθήνα, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι ανακοίνωσε την επέκταση της περιόδου πτήσεων μεταξύ Ρίγας και Αθήνας, για δύο πρόσθετους μήνες.

Ρίγα, η πρωτεύουσα της Λετονίας


Η Ρίγα χωρίζεται πρακτικά σε δύο μέρη: Στην παλιά πόλη της, που έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και στη νέα πόλη της που έχει πολλές διαφορετικές συνοικίες. Εκεί ζουν κυρίως οι Λετονοί, καθώς στην παλιά πόλη υπάρχουν γραφεία, ξενοδοχεία και μαγαζιά.

Παλιά πόλη


Η παλιά πόλη της Ρίγας είναι ένα κόσμημα, που τα Χριστούγεννα γεμίζει με χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και αγορές και το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και
τουρίστες.

The House of The Black HeadsTο κτήριο και η πλατεία του «The House of The Black Heads» είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης της Λετονίας. Το κτήριο βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ξαναχτίστηκε από την αρχή το 1999 και είναι ανοιχτό από τότε, για να κάνετε μια ξενάγηση και να περιηγηθείτε κι εσείς στην ιστορία της Λετονίας ανά τους αιώνες. Δείτε τα αντικείμενα της αδελφότητας των Black Heads, τις συνήθειες της εποχής αλλά και την πολυτελή αίθουσα συνεδρίων. Εξω από το κτήριο, στην ομώνυμη πλατεία, θα παρατηρήσετε ένα μικρό μνημείο δέντρου κι αν πάτε κοντά και διαβάσετε τι λέει, θα διαπιστώσετε πως το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε ποτέ, ήταν στη Λετονία και συγκεκριμένα στη Ρίγα, το 1510!

Dome Square


Η πλατεία Dome Square με τον καθεδρικό ναό Riga Dome Cathedral είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην παλιά πόλη.

Εκκλησία του Αγίου Πέτρου


Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι μια από τις πιο σημαντικές και επιβλητικές εκκλησίες της Ρίγας. Μάλιστα, έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε με το ασανσέρ στο πιο ψηλό σημείο της εκκλησίας και να απολαύσετε την υπέροχη θέα όλης της Ρίγας.

Φαγητό

Restaurant 3
Πολύ καλή επιλογή για φαγητό και για να δείτε τους παραδοσιακούς χορούς των Λετονών είναι το FolkClub ALA, ενώ και το εστιατόριο Gutenbergs έχει πολύ όμορφη θέα της παλιάς πόλης. Για πιο «πειραγμένη», παραδοσιακή κουζίνα με αγνές πρώτες ύλες μπορείτε να επιλέξετε το Restaurant 3.

Νέα πόλη


Μια ξεχωριστή περιοχή της νέας πόλης που αξίζει την προσοχή σας είναι η γειτονιά με κτήρια Art Nouveau, που λόγω της αρχιτεκτονικής τους προσδίδουν έναν αέρα Παρισιού στη Ρίγα. Μάλιστα, χάρη σε αυτή την περιοχή, η Ρίγα αποκαλείται από πολλούς «Μικρό Παρίσι».


Ενα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο έξω από την παλιά πόλη -αλλά μόλις δέκα λεπτά από αυτήν- είναι η κεντρική αγορά της Ρίγας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και τις πιο δημοφιλείς αγορές σε όλη την Ευρώπη, με όλων των ειδών τα λετονικά προϊόντα -από λαχανικά μέχρι ψάρια, και από τουρσιά μέχρι μέλι.

Rundale Palace


Μία ώρα και κάτι μακριά από τη Ρίγα, το παλάτι όπου επέλεγε να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Δούκας Ernst Johann von Biron (Duke of Courland) σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Ανακαινισμένο, μιας και μεγάλο μέρος του καταστράφηκε το 1919, διαθέτει πολλά δωμάτια με διαφορετικές θεματολογίες το καθένα, άκρως πολυτελή και εντυπωσιακά, όπως αρμόζει σε ένα παλάτι άλλωστε. Εντυπωσιασμένοι θα μείνετε και με τους κήπους του παλατιού, οι οποίοι κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ανθισμένοι και συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό.

Kemeri National Park


Το Εθνικό Πάρκο Kemeri είναι διάσημο για την ποικιλομορφία της χλωρίδας του, τη θεραπευτική λάσπη του και το υπέροχο τοπίο των δασών, μονοπατιών και λιμνών του. Το Kemeri National Park, μάλιστα, είναι προστατευμένη περιοχή Natura 2000.

Εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια και περπατήστε στα ξύλινα μονοπάτια του ανάμεσα στα δάση και στις λίμνες του. Η Kaniera Lake που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στη Λετονία, ειδικά για τα πτηνά που φιλοξενεί. Στη μέση της διαδρομής που θα ακολουθήσετε, θα έχετε την ευκαιρία να ανέβετε σε ένα παρατηρητήριο και να απολαύσετε τη θέα του τοπίου.

Gauja National Park – Sigulda


Το Gauja National Park είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Λετονίας και βρίσκεται μια ώρα και κάτι μακριά από τη Ρίγα. Είναι μια τεράστια περιοχή με δάση και πολλές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς -ειδικά το καλοκαίρι που ο καιρός το επιτρέπει- όπως πεζοπορία, mountain bike, camping μέχρι και… zipline!
Η βασική πόλη της περιοχής είναι η Sigulda, όπου πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε για να δείτε το κάστρο της, το οποίο προβλέπεται να ανακαινιστεί μέσα στο 2020. Ακόμα μια φοβερή εμπειρία στη Sigulda είναι να πάρετε το τελεφερίκ και να διασχίσετε τον ποταμό. Το φθινόπωρο και την άνοιξη/καλοκαίρι η περιοχή είναι μέσα στα χρώματα και το πράσινο και η μαγεία της φύσης είναι εξαιρετική. Μια ακόμα συναρπαστική εμπειρία που προσφέρει η Sigulda στους τουρίστες είναι και το zipline. Ουσιαστικά, κρεμιέσαι από τις γραμμές του τελεφερίκ σαν πουλί και διασχίζεις 50 μέτρα πάνω από τον ποταμό Gauja River με 60 χιλιόμετρα την ώρα!
Μια ακόμα περιοχή που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η Turaida. Εκεί, το υπαίθριο μουσείο έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ μπορείτε να μπείτε στο κάστρο του, να δείτε μέσα την ιστορία της περιοχής, αλλά και να ανέβετε ψηλά για να απολαύσετε τη θέα.


Για το βράδυ σας, μπορείτε να επιλέξετε μία ξεχωριστή διαμονή, το να μείνετε σε μια από τις πολλές επαύλεις της περιοχής, οι οποίες έχουν γίνει ξενοδοχεία και προσφέρουν… πριγκιπική διαμονή. Το Malpils Manor είναι μια εξαιρετική επιλογή.


Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της αεροπορικής εταιρείας airBaltic και του ταξιδιωτικού οργανισμού της Λετονίας Magnetic Latvia.