Σε δραματική κατάσταση οδηγούνται οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνοντας κι αυτές το τίμημα της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού σε χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Γαλλία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε φωτογραφία από πτήση της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France στη Ρώμη όπου η καμπίνα των επιβατών ήταν κυριολεκτικά άδεια, καθώς διακρίνονται μόλις δύο-τρεις επιβάτες στην έρημη καμπίνα.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι η επιδημία του Covid-19 στη γειτονική Ιταλία μετρά 5.883 κρούσματα και 233 νεκρούς ενώ στη Γαλλία καταγράφονται σχεδόν 950 κρούσματα, ανάμεσά τους 16 θάνατοι.

Η εξάπλωση του κοροναϊού και οι φόβοι για πανδημία, έχουν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.
 
Αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι United Airlines, JetBlue και Lufthansa, ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες ακυρώσεις στις πτήσεις τους ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η πτώση στα έσοδα των αεροπορικών για φέτος πρόκειται να φτάσει τα 63 ή ακόμη και τα 113 δις δολάρια. Ειδικότερα, η United Airlines ανακοίνωσε μειώσεις στον αριθμό των δρομολογίων της τάξης του 20% για Απρίλιο και Μάιο, η JetBlue κατά 5% και η Lufthansa κατά 25%.
 
«Ο αριθμός των ανθρώπων που πέταξε αυτή την εβδομάδα είναι δραματικά μειωμένος συγκριτικά με όσους ταξίδεψαν την περασμένη», αναφέρει ο Nicholas E. Calio, επικεφαλής των Airlines for America. «Οι πτήσεις ακυρώνονται επειδή οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε αεροπλάνα».
 
Παράλληλα, ο κοροναϊός έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στο χρηματιστήριο, ενώ πολλές εταιρείες αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του ιού. Η παγκόσμια πτώση του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών ουσιαστικά σημαίνει ότι σταδιακά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου αρχίζουμε να βλέπουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης.
 
Μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι τόσο σημαντικές που η αεροπορική βιομηχανία έχει να βιώσει ένα αντίστοιχο πλήγμα τουλάχιστον 20 χρόνια. Για την ακρίβεια, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η συγκεκριμένη βιομηχανία χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να επανέλθει σε μια κανονικότητα. Σήμερα, φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε μια παρόμοια κατάσταση, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για το μέλλον των πτήσεων και εν γένει της βιομηχανίας.
 
Οι ανησυχίες αυτές θα μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι οι εμπορικές συναλλαγές μέσω αεροπλάνων αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Η κατάσταση αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και μέσα από τις αναρτήσεις των ταξιδιωτών στα social media, οι οποίοι δημοσιεύσουν διαρκώς εικόνες με άδεια αεροπλάνα και ανθρώπους να φορούν ειδικές στολές σε όλο τους το σώμα.
 
Με πληροφορίες από NYT