Να υποβάλει προς έγκριση επείγουσα νομοθεσία για την προσωρινή ανακούφιση των αεροπορικών εταιρειών από τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη χρήση θέσεων αερολιμένων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ αποφάσισε χθες βράδυ η Κομισιόν, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19.

Ανακοινώνοντας το μέτρο, η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «θέλουμε να διευκολύνουμε τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τις χρονοθυρίδες των αεροδρομίων τους (time-slots), ακόμη και αν δεν εκτελούν πτήσεις στις εν λόγω θέσεις λόγω της φθίνουσας κυκλοφορίας». Σημείωσε ότι «αυτό το προσωρινό μέτρο βοηθά τόσο τη βιομηχανία όσο και το περιβάλλον. Θα μειώσει τις πιέσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, και ειδικότερα στις μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, και θα μειώσει επίσης τις εκπομπές καθώς τα αεροπλάνα δεν θα πετάνε άδεια, όπως πετούν με σχεδόν κενά αεροπλάνα, απλά για να κρατήσουν τις χρονοθυρίδες τους».

Από την πλευρά της η Επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντίνα Βαλεάν, πρόσθεσε ότι το προσωρινό αυτό μέτρο θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόσουν την ικανότητα τους ενόψει της μειωμένης ζήτησης και λόγω του επείγοντος η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα αυτό το μέτρο με διαδικασία συναπόφασης.