Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» τουρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, τη διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες, επιβεβαίωσε την Τρίτη το γραφείο του Yariv Levin, υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ.
 
Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 
Η εφημερίδα σημειώνει πως και οι τρεις χώρες αντιμετώπισαν με επιτυχία την εξάπλωση του κορωνοϊού κρατώντας χαμηλά τους θανάτους.
 
Οι συζητήσεις, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, είναι σε πρώιμα στάδια ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρουν ότι εξετάζεται το κατά πόσο η δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης είναι εφικτή.
 
Η λογική και οι δυσκολίες
 
To δημοσίευμα της The Jerusalem Post αναφέρει πως «η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών».
 
Η εφημερίδα ωστόσο αναφέρει πως υπάρχουν εμπόδια πίσω από την υλοποίηση του σχεδίου. Ένα από τα μεγαλύτερα να αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όπως σημειώνεται το Ισραήλ απαιτεί δύο εβδομάδες απομόνωσης. Ένα ακόμη ζήτημα που εξετάζεται από τις τρεις χώρες είναι το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν υποχρεωτικά ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στο Τελ Αβίβ.
 
Τέλος, στο άρθρο της The Jerusalem Post γίνεται λόγος για συνομιλίες ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς.
 
Θεοχάρης: Ευθυγράμμιση προτύπων και πρωτοκόλλων με Ισραήλ
 
«Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.