Η Swiss International Air Lines βελτίωσε το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα λειτουργικά της αποτελέσματα παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Η Swiss International Air Lines (Group) σημείωσε λειτουργικά κέρδη 16 εκατ. ελβετικά φράγκα για τους τρεις πρώτους μήνες του 2011. Το αποτέλεσμα αυτό είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τα  10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα λειτουργικές ζημίες που υπέστη για το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης. Το σύνολο των  εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011 ανήλθαν σε 1.150 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, 7% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η επιχείρηση αερομεταφοράς εμπορευμάτων της Swiss WorldCargo  είχε ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο.
Ενώ τα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικά, το παρόν λειτουργικό περιβάλλον δημιουργεί ακόμη πολλές σοβαρές προκλήσεις. Η συνεχής ισχύς του ελβετικού φράγκου, η νέα άνοδος των τιμών των καυσίμων και οι χαμηλοί μέχρι σήμερα ναύλοι, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των κέρδων της Swiss. Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία και την Βόρεια Αφρική επηρέασαν επίσης αρνητικά το πρώτο τρίμηνο τις επιδόσεις της εταιρείας.
«Οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του έτους, και η τρέχουσα παγκόσμια αβεβαιότητα είναι πιθανόν να συνεχίσει να συμπιέζει την απόδοση της επιχείρησης μας για αρκετό καιρό ακόμα,” επιβεβαιώνει o CEO Harry Hohmeister. «Έχουμε, ωστόσο, λάβει πολλά μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι, παρά τις σημερινές προκλήσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε τα λειτουργικά αποτελέσματα μας σε ευνοϊκά επίπεδα από του προηγούμενου έτους.”
Η SWISS δεν αναμένει αύξηση των αποδόσεων των ναύλων σύντομα, και προβλέπει  περαιτέρω σημαντική αστάθεια στο μέτωπο της ζήτησης. Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τιμών των πρώτων υλών είναι επίσης πιθανόν να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την εταιρεία στο άμεσο μέλλον. Η αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης στην Ελβετική αγορά για υπερατλαντικά ταξίδια και οι πρόσφατες εξελίξεις θετικής ανάπτυξης στη μεταφορά φορτίων δημιουργούν  ένα καλό θεμέλιο για μια υγιή ανάπτυξη για το 2011 καθώς και για θετικά αποτελέσματα.
”  Όμως η συνεχιζόμενη αστάθεια επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο ζωτικής σημασίας είναι να διατηρήσουμε την ευελιξία μας, την ευνοϊκή διάρθρωση του κόστους μας και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στις μεταβολές  και στις μεταβαλλόμενες συνθήκες», προσθέτει ο CFO Μαρσέλ Klaus. «Και θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτά τα κύρια στοιχεία του που επηρεάζουν την απόδοση της εταιρείας.”

Βασικά στοιχεία από τη δήλωση εισοδήματος

1.Η SWISS για τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, αύξησε τις διαθέσιμες θέσεις κατά 11,8%  σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο , 9,7% για το ευρωπαϊκό δίκτυο και 12,9% για τις διηπειρωτικές γραμμές.

2. Η SWISS μετέφερε 3,43 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο τρίμηνο του 2011, 5,9% αύξηση σε σχέση με τις 3,24 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου. Η πληρότητα θέσεων για το τρίμηνο ανήλθε σε 76,4%, κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες μείωση στο 78,3% του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36 956 πτήσεων,  7,1% πάνω από τις 34.495 από την ίδια περίοδο πέρσι.
Η Swiss WorldCargo κατέγραψε σημαντική αύξηση 9,2% της κίνησης φορτίων για την ίδια περίοδο.
3. Ακρίβεια εκτέλεσης των πτήσεων. Το 85,9% του συνόλου των πτήσεων της SWISS αναχώρησε εντός των επιτρεπομένων 15 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με 75,7% για την προηγούμενη περίοδο. Το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει το καλύτερο όλων των εποχών για α΄τρίμηνο στις επιδόσεις της Swiss και το 2ο καλύτερο τρίμηνο στην εταιρική ιστορία της. Αυτό οφείλεται αφενός στην  εντυπωσιακή απόδοση λειτουργίας και αφετέρου στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά το α΄τρίμηνο της περιόδου του τρέχοντος έτους.

4. Ασφάλεια πτήσεων. Η SWISS πέρασε με επιτυχία τον τέταρτο περιοδικό Επιχειρησιακό Έλεγχο Ασφάλειας της ΙΑΤΑ (IOSA) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που της επιτρέπουν να διατηρήσει την πιστοποίηση της ως φορέα εκμετάλλευσης IOSA  τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διηπειρωτικό,  τις υπηρεσίες του για δύο ακόμη χρόνια. Η εταιρεία σημείωσε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στους τελευταίους ελέγχους της IOSA, παρά τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της.

5. Αύξηση στόλου – Επενδύσεις. Η SWISS παρέλαβε δέκα A330 της Airbus-300 τον Ιανουάριο του 2011. Ο στόλος SWISS διευρύνθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο με την άφιξη ενός άλλου νέου Α320 της Airbus, το 21ο της. Η Edelweiss Air, μέλος της Ομάδας της SWISS, γιόρτασε την 15η επέτειο από την ίδρυσή της με την προσθήκη ενός δεύτερου μεγάλων αποστάσεων A330 Airbus – ένα Α330-300 – στο στόλο της. Από τον Αύγουστο του 2011, το σύνολο του διηπειρωτικού στόλου της SWISS θα διαθέτει την νέα ανανεωμένη “Business Class„.

6.Διακρίσεις. Ο προσανατολισμός της SWISS στην ποιότητα και την καλλίτερη εξυπηρέτηση των επιβατών επιβεβαιώθηκε επίσης τον Ιανουάριο, όταν ο μεταφορέας ονομάστηκε Best Airline για την Ευρώπη και η καλύτερη αεροπορική εταιρεία για τη Βόρεια & Νότια Αμερική το 2011 από το Business Traveller Awards. SWISS ήταν επίσης ψηφίστηκε ως η Αεροπορική Εταιρία της Χρονιάς 2010 στην κατηγορία των κοντινών προορισμών από τους αναγνώστες του ReiseBlick ταξιδιωτικού περιοδικού της Ελβετίας.

7. Περιβαλλοντική μέριμνα: Η SWISS μείωσε την κατανάλωση καυσίμου του ανά 100 χιλιόμετρα επιβατών ή pkm κατά περισσότερο από 17% από την ίδρυσή της το 2002 και κατά 3,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα το 2010. Αυτή η περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής της μέριμνας οφείλεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο  μέρος ποσού από τα  δισεκατομμύρια φράγκα που η εταιρεία έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στη διατήρηση και στην εξέλιξη του στόλο των αεροσκαφών της.