Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων και πιστή τήρηση των κανονισμών και αποχή από την υπερεργασία. Αντιδρώντας στο Ενιαίο Μισθολόγιο και τις περικοπές δαπανών για την αεροναυτιλία, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν ελλοχεύουν κινδύνους και για την ασφάλεια των πτήσεων, αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα προχωρούν στις εξής κινητοποιήσεις:

  • Αυστηρή τήρηση των κανονισμών από αυτό το Σαββατοκύριακο και αποχή από την υπερεργασία.
  • Συμβολική κατάληψη των χώρων εργασίας από τη Δευτέρα, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμένουν στο χώρο εργασίας και μετά τη λήξη της βάρδιας τους.
  • Εικοσιτετράωρη απεργία την επόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.
  • Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
  • Συμμετοχή σε απεργία της ΑΔΕΔΥ για οποιαδήποτε ημερομηνία προκηρυχθεί.

Η ηγεσία του συνδικάτου επισήμανε τον ενδεχόμενο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων από την απαξίωση της αεροναυτιλίας.

Με ιδιαίτερη σημασία ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ελεγκτών (IFATCA) κ. Frederic Deleau: «Το σύστημά σας θα καταρρεύσει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της υπηρεσίας απαξιώνεται συνεχώς στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι οι αποδοχές τους αλλά και οι δαπάνες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας (εξοπλισμός, εκπαίδευση προσωπικού κ.λπ.) καλύπτονται από τα τέλη υπέρπτησης που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες για να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών και δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό.