Αν και οι περισσότερες βιομηχανίες τελούν βρίσκονται υπό καθεστώς φόβου σχετικά με πιθανή νέα οικονομική κρίση, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της αεροπορικής βιομηχανίας, όπου επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Airbus, ένα συνδυασμός ζωηρής ανόδου σε ανερχόμενες αγορές και ανάγκης αντικατάστασης παλαιών αεροσκαφών σε πλούσιες χώρες θα σημάνει αλματώδη άνοδο της ζήτησης μέχρι το 2030, με παραγγελίες που θα υπερβούν τα 28.000 αεροσκάφη, αξίας ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγάλη αντίπαλος της Airbus, η Boeing, είναι ακόμα πιο αισιόδοξη, με προβλέψεις για 31.000 αεροσκάφη, αξίας 4 τρισεκατομμυρίων.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε έναν «απαράβατο» νόμο της αεροπορικής βιομηχανίας: η αύξηση της αστικής μέσης τάξης σημαίνει αύξηση των ταξιδιών. Η Airbus εκτιμά ότι υπάρχουν 39 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο, των οποίων τα αεροδρόμια εξυπηρετούν 10.000 επιβάτες μεγάλων ταξιδιών την ημέρα. Εντός 20 ετών οι πόλεις αυτές αναμένεται να φτάσουν τις 90, με πολλές από αυτές να βρίσκονται στην Ασία. Ανάμεσά τους θα δεσπόζουν το Ντουμπάι, το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, και στον αναπτυγμένο κόσμο υπάρχουν περιθώρια ανόδου, κυρίως όμως με τη μορφή επιδίωξης μείωσης των εξόδων ανεφοδιασμού και συντήρησης μέσω της αντικατάστασης παλαιών αεροσκαφών με νεότερα μοντέλα. Η Airbus είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη στον συγκεκριμένο τομέα, χάρη στη νέα, οικονομικότερη έκδοση του Α320, ενώ συνολικά οι αεροπορικές βιομηχανίες αναμένεται να επωφεληθούν από την αυξανόμενη χρήση συνθετικών υλικών στα αεροσκάφη.

Οπότε, το μέλλον της βιομηχανίας μακροπρόθεσμα φαίνεται λαμπρό. Αλλά και βραχυπρόθεσμα δεν αναμένονται προβλήματα: κατά την ΙΑΤΑ, το φορέα που εκπροσωπεί σχεδόν όλους τους αερομεταφορείς του κόσμου, τα αεροπορικά ταξίδια φαίνονται ιδιαίτερα «ανθεκτικά», παρά τις ανησυχίες για τις πορείες των οικονομιών και την παραμονή των τιμών των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα. Εντός του έτους πλέον αναμένονται κέρδη ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που τον Ιούνιο οι αντίστοιχες προβλέψεις έκαναν λόγο για 4 δισεκατομμύρια.