Συνέντευξη του Ευτύχη Βασιλάκη αντιπροέδρου της Aegean Airlines στην “Ημερησία”, 2 Οκτωβρίου 2011
Να μπει τέλος στις ακριβές χρεώσεις του «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες είναι άδικες και εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, ζητά μιλώντας στην «ΗτΣ» ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης. Υποστηρίζει δε πως η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και εκμετάλλευσης μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τελών. Η Aegean, όπως τονίζει ο κ. Βασιλάκης, συνεχίζει την πολιτική των προσφορών και εστιάζει στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αντιδράσεις ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών για τα ακριβά τέλη του αεροδρομίου Αθηνών. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει σήμερα και πρέπει να αλλάξει. Σήμερα, τα τέλη χρήσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι 42 ευρώ ανά επιβάτη, δηλαδή δυόμισι φορές πιο ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας.
Αυτό μεταφράζεται και ως εξής: στο μέσο εισιτήριο με αφετηρία την Αθήνα το κράτος εισπράττει το 52% με 54%. Επιπλέον, στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια τα τέλη είναι μόλις 12 ευρώ. Έχει διαμορφωθεί λοιπόν μια κατάσταση, όπου το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας λειτουργεί με διαφορετικό καθεστώς από την υπόλοιπη χώρα, χρεώνοντας υπερβολικά τέλη όσες αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως βάση τους. Έτσι, η Aegean Airlines και η Olympic Air πληρώνουν το 60% των συνολικών τελών που εισπράττει το κράτος για πτήσεις εξωτερικού, έχοντας μόνο το 16% του μεριδίου αγοράς στην αγορά εξωτερικού της Ελλάδας. Με αυτό το καθεστώς που αποτρέπει καινούριες εταιρείες να έρθουν, αλλά και τις υφιστάμενες να επεκταθούν, πολύ φοβάμαι πως δεν πρόκειται να έρθει η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, η οποία ακόμη και τώρα σημειώνει πτώση 2%, τη στιγμή που συνολικά οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς.
Τι προτείνετε για να αλλάξει το καθεστώς των ακριβών τελών;
Θα πρέπει να πω ότι ο λόγος που το αεροδρόμιο είναι ακριβό, είναι γιατί ο πρώην υπουργός Υποδομών, Κώστας Λαλιώτης, επαναδιαπραγματεύτηκε την αρχική σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και την έκανε μισή σε διάρκεια. Έτσι, από τα 50 χρόνια που ήταν αρχικά η διάρκεια της παραχώρησης, δηλαδή 45 χρόνια εκμετάλλευση και 5 χρόνια κατασκευή έγινε 30 χρόνια, δηλαδή 5 χρόνια κατασκευή και 25 χρόνια εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό ο χρόνος απόσβεσης των 2,2 δισ. ευρώ που στοίχισε η επένδυση. Αυτό με τη σειρά είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου. Θεωρούμε λοιπόν ως εταιρεία και ως κλάδος πως η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου κατά 20 χρόνια έως το 2046, μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στα τέλη αεροδρομίου. Και αυτό γιατί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα αυξήσει τη διάρκεια απόσβεσης της επένδυσης και συγκεκριμένα του 1,1 δισ. ευρώ που απομένουν σε 35 χρόνια αντί για 15 χρόνια και θα μειώσει στα 35 εκατ. ευρώ το χρόνο τα έξοδα του Ελ. Βενιζέλου για αποσβέσεις από 75 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Άρα, αυτόματα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για να μειωθούν τα τέλη.
Επιπλέον, το κράτος έχει περιθώρια να παρέμβει και να απαλλάξει τις εταιρείες και από άλλες χρεώσεις, όπως για την υπηρεσία terminal navigation (αφορά στην καθοδήγηση αεροπλάνων που βρίσκονται στο έδαφος για αεροδρόμια του μεγέθους του «Ελ. Βενιζέλου»).
Μπορεί να θεωρούν κάποιοι πως το κράτος ως βασικός μέτοχος του «Ελ. Βενιζέλου», με ποσοστό 55%, χάνει έσοδα, όμως χαμηλώνοντας τα τέλη και κάνοντας το πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό, θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση τουλάχιστον κατά 15% με 20% του αεροδρομίου, κάτι που όχι μόνο θα αντισταθμίσει τις απώλειες αλλά, όπως υπολογίζουμε, θα πενταπλασιάσει τα έμμεσα έσοδα του κράτους.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο εγχώριος κλάδος των αερομεταφορών;
Η κίνηση εσωτερικού υποχωρεί περίπου 25% με 30% σε σχέση με το 2008 που είχαν καταγραφεί τα υψηλότερα επίπεδα επιβατικής κίνησης των τελευταίων χρόνων, με την τάση να παραμένει πτωτική. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση εξωτερικού παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα.
Ποια στρατηγική ακολουθεί η Aegean για την αντιμετώπιση της ύφεσης;
Σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, το μόνο που μπορεί να κάνει μια εταιρεία είναι να περιορίσει τον αριθμό των πτήσεών της, να κρατήσει τους ναύλους χαμηλά και να επιδιώξει να αυξήσει την πληρότητα των πτήσεών της. Αυτό κάνουμε και εμείς.
Οι τιμές μας σήμερα είναι κατά μέσο όρο 15% με 20% φθηνότερες σε σχέση με δυο χρόνια πριν, παρά το ότι το πετρέλαιο είναι ακριβότερο. Περιορίσαμε τον αριθμό των πτήσεών μας και δώσαμε έμφαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Το φετινό καλοκαίρι αυξήθηκε κατά 25% με 30% η κίνηση εξωτερικού. Καταφέραμε ο τζίρος μας να αποτελείται κατά 75% από το εξωτερικό και μόλις 25% από την εσωτερική αγορά.
Επιπλέον, τα δυο τελευταία χρόνια μπήκαμε στην αγορά της Ρωσίας με τακτικές πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Για να το πετύχουμε όμως αυτό συνεχίσαμε να επενδύουμε και θα συνεχίσουμε, καθώς έχουμε καθιερωθεί ως η κύρια αεροπορική εταιρεία της χώρας για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Τι θα μπορούσε να γίνει για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας; Θεωρείτε πως έχουν θέση οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί μια πιο ποιοτική στροφή;
Θα πρέπει να δημιουργηθούν και όπου χρειάζεται να αναβαθμιστούν οι υποδομές όπως αεροδρόμια και μαρίνες. Παράλληλα, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα δυο τρία μεγάλα λιμάνια, προκειμένου τα κρουαζιερόπλοια να έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Μόνο, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως μέσα σε περίπου μια τριετία η Ελλάδα, θα γίνει το «Βασίλειο» του θαλάσσιου τουρισμού για την Ευρώπη.
Στα παραπάνω, βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των τελών του αεροδρομίου. Το μεγάλο στοίχημα, όμως για τον ελληνικό τουρισμό είναι η τουριστική κατοικία. Εάν προχωρήσει σωστά η τουριστική κατοικία, θα επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν και θα υπάρξει ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές.
Όσον αφορά στους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, θεωρώ πως όλα χρειάζονται στο σωστό μείγμα και στο σωστό βαθμό. Δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί. Και οι low cost carriers έχουν μια δουλειά να κάνουν και μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Δεν είναι κακό να υπάρχουν αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.