Το σύστημα απεικόνισης των δεδομένων εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών τέθηκε εκτός λειτουργίας προχθές το βράδυ στη 1, λόγω της διακοπής ρεύματος στην αίθουσα του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής της ΥΠΑ. Η βύθιση της τάσης προκάλεσε βλάβη στο εν λόγω σύστημα, το οποίο έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε επανέλθει πλήρως. Ωστόσο, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να ελεγχθεί από τεχνικούς της κατασκευάστριας εταιρείας. Στο μεταξύ, το κέντρο ελέγχου εξυπηρετούνταν από εφεδρικά συστήματα, τα οποία όμως επέτρεπαν περιορισμένη χωρητικότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο -έως τις 5 π.μ.- με αποτέλεσμα τα φαινόμενα καθυστερήσεων στις πτήσεις. Παρά το γεγονός ότι η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε στη 1.15, δεν συνέβη το ίδιο με την απεικόνιση στις οθόνες. Πρακτικά ο πύργος ελέγχου Αθηνών ήταν «τυφλός» για 8 λεπτά μέχρι να επανέλθουν οι οθόνες.

Ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει παρακολουθούνταν από άλλους πύργους ελέγχου (της περιοχής απογείωσης, άλλων πύργων που βρίσκονταν στη διαδρομή των πτήσεων κ.λπ.), καθώς επίσης και από τα στρατιωτικά ραντάρ. Πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας διαβεβαιώνουν ότι τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει εκείνη την ώρα δεν κινδύνευσαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία προσήλθε αμέσως στο κέντρο ελέγχου προκειμένου να εξετάσει τη βλάβη, διαπίστωσε πρόβλημα σε μια συσκευή UPS, στον σταθεροποιητή της τάσης. Η εταιρεία μάλιστα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή τη βλάβη, η οποία χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Τι προκάλεσε τη βλάβη ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Μεταξύ αυτών, η πιθανότητα δολιοφθοράς και οι καταγγελίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για πλημμελή συντήρηση του εξοπλισμού της ΥΠΑ.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές για πλημμελή συντήρηση του εξοπλισμού της ΥΠΑ, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη επενδύσεων στον εξοπλισμό της αεροναυτιλίας. Σύμφωνα με την ΥΠΑ, όλα τα συστήματα ελέγχονται τέσσερις φορές την ημέρα.

Ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης διέταξε άμεσα τη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ ενημερώθηκε και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 14 μήνες, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ στελεχών του υπουργείου Υποδομών, της διοίκησης της ΔΕΗ και συνδικαλιστών της ΔΕΗ, από την οποία ζητήθηκε συνδρομή για τη διερεύνηση του ζητήματος και εξασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθεί. Η χθεσινή βλάβη είχε ως αποτέλεσμα 79 καθυστερήσεις πτήσεων με μέσο όρο καθυστέρησης 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ υπήρξαν και 10 ακυρώσεις πτήσεων.