Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου ο διαγωνισμός που διεξήχθη για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου Κρήτης, απέβη άγονος.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκηρυχθεί με ανοικτή διαδικασία νέος διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου, με κατάλληλο επαναπροσδιορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών του και κατασκευή κατά φάσεις, ώστε να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του έργου στη σημερινή χρηματοπιστωτική συγκυρία» αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υποδομών.

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ έχουν προκηρυχθεί οι κτηματολογικές μελέτες, ώστε οι απαλλοτριώσεις να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς. «H κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην υλοποίηση ενός σύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο θα συμβάλλει τις επόμενες δεκαετίες στην οικονομική ανάπτυξη της Μεγαλονήσου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η σημασία του νέου αυτού έργου είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο για όλη την Κρήτη αλλά και για την εθνική παρουσία στις αερομεταφορές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου θα εξασφαλίσει την άνετη εξυπηρέτηση σε περισσότερους από 5,5 εκατ. επιβάτες το χρόνο. Όσον αφορά το σχήμα διοίκησης του αεροδρομίου, έχει επιλεγεί η ίδια συμβατική δομή που έχει και το αεροδρόμιο των Σπάτων (μια ανεξάρτητη εταιρεία αεροδρομίου, μοντέλο που θεωρείται επιτυχημένο). Δηλαδή, προβλέπεται να δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο θα διατηρεί το 55% του μετοχικού κεφαλαίου και ο ανάδοχος του έργου το 45% των μετοχών. Η σύμβαση αναμένεται να διαρκέσει 35 έτη κατά μέγιστον.