Η Amadeus έχει για ακόμη μια φορά καταφέρει να διατηρήσει την θέση της ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη στους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2011 EU Industrial R&D Investment Scoreboard, μια ετήσια έκθεση που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφει τις 1.000 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες που επένδυσαν σε Έρευνα και Ανάπτυξη το 2010 και τις κατηγοριοποιεί σύμφωνα με τα συνολικά ποσά που δαπάνησαν για επενδύσεις.

Το συνολικό ποσό των 326 εκ. Ευρώ που δαπάνησε η Amadeus κατά το 2010 για την Έρευνα και την Άνάπτυξη στην ταξιδιωτική βιομηχανία αναγνωρίστηκε από το γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε τις δύο παρακάτω διακρίσεις:

• Πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις συνολικές επενδύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη στην κατηγορία υπηρεσίες υπολογιστών.
• Πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις συνολικές επενδύσεις στους τομείς ταξιδιών και τουρισμού.

Η Amadeus αύξησε επίσης την συνολική της κατάταξη κατά 11 θέσεις, ανεβαίνοντας, από το νούμερο 78 στην έκθεση του 2010, στο 67 σε συνολικά 1.000 εταιρείες το 2011, ενώ το 2005 καταλάμβανε τη θέση 89.

Η καινοτομία παραμένει η κινητήρια δύναμη πίσω από τη πρόοδο και την ανάπτυξη της Amadeus, η οποία έχει επιτρέψει στη τεχνολογία της εταιρείας να επιτύχει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική θέση στην αγορά. Οι συνολικές επενδύσεις από το 2004 έχουν φτάσει σε περισσότερο από 1,6 δις Ευρώ, αντανακλώντας τις συνεχείς ετήσιες επενδύσεις, που αντιστοιχούν περίπου στο 14,4% των προσαρμοσμένων εσόδων της εταιρείας.

Ο κ. Jean Paul Hamon, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανάπτυξης της Amadeus και Επικεφαλής Ανάπτυξης Λογισμικού της εταιρείας δήλωσε σχετικά “Για ακόμη μια φορά είμαστε ενθουσιασμένοι που οι επενδύσεις μας για την Έρευνα και την Ανάπτυξη έχουν αναγνωριστεί από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη διάκρισή μας σε δύο επιχειρηματικούς τομείς. Διαθέτουμε αποδεδειγμένη πορεία στην καινοτομία, με πρωτοποριακά προϊόντα και πρωτοβουλίες για την ταξιδιωτική βιομηχανία. Ο τομέας της Έρευνας και της Ανάπτυξης παραμένει στη καρδιά των προσπαθειών μας για συνεχή πρόοδο, όντας μια μεγάλη και κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας.”

Η Amadeus έχει δεκαπέντε κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο (Νίκαια, Λονδίνο, Σύδνευ, Αμβέρσα, ‘Ααχεν, Φρανκφούρτη, Βοστόνη, Μαιάμι, Τορόντο, Στασβούργο, Τουσόν, Μπανγκαλόρ, Μπογκοτά, Βαρσοβία και Μπανγκόκ) τα οποία απασχολούν πάνω από 4.000 υπαλλήλους.

Από πλευράς τεχνολογίας, οι προσπάθειες για Έρευνα και Ανάπτυξη της Amadeus τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται κυρίως στα παρακάτω:

 Επεξεργασία εξαιρετικά υψηλής απόδοσης συναλλαγών υπό αυστηρή διαθεσιμότητα του συστήματος και απαιτήσεις αξιοπιστίας,
 Άντληση πληροφοριών από πολύ μεγάλες βάσεις δεδομένων,
 Ταξιδιωτικές μηχανές αναζήτησης με μεγάλη ανταπόκριση,
 Πολυκαναλικές εφαρμογές εξυπηρέτησης πελατών (agent desktop, web, kiosk, mobile, tablets).

Μερικά παραδείγματα της επίδρασης στην καινοτομία των προϊόντων και υπηρεσιών της Amadeus τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν:

 Συνεχή ανάπτυξη του Amadeus Altéa Customer Management Solution (CMS), μιας τεχνολογικής πλατφόρμας για αεροπορικές εταιρείες που αποτελείται από τρεις λύσεις που καλύπτουν τις διαδικασίες κρατήσεων, τη διαχείριση inventory και τον έλεγχο αναχωρήσεων. Το Portfolio της λύσης Altea αποτελεί μια τεχνολογική και λειτουργική επανάσταση στην αεροπορική βιομηχανία, με 112 αεροπορικές να έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια, τόσο για το Altea Reservation, όσο και για το Inventory.

 Ανάπτυξη της πλατφόρμας Amadeus Hotel, μιας λύσης για τις αλυσίδες ξενοδοχείων που συνδυάζει το κεντρικό σύστημα κρατήσεων, property management και σύστημα παγκόσμιας διανομής σε μία, πλήρως ενοποιημένη πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τα ξενοδοχεία στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και επέκτασης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών.

 Ανάπτυξη εξειδικευμένων μηχανών αναζήτησης με νέους παραμέτρους, όπως η πρόσφατη παρουσίαση του Amadeus Extreme Search για τα online ταξιδιωτικά γραφεία παγκοσμίως, μετά από πιλοτική εφαρμογή με το European Travel Interactive (eTRAVELi), κορυφαίο σκανδιναβικό Online ταξιδιωτικό γραφείο. Το Extreme Search είναι ένα εργαλείο αγορών που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις αναζήτησης και φέρνει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν αεροπορικό, ταξιδιωτικό περιεχόμενο, επιτρέποντας τους να πραγματοποιούν αναζητήσεις με βάση τον προϋπολογισμό, τον τύπο δραστηριότητας ή τη γεωγραφική τοποθεσία, και όχι μόνο αναζητήσεις με βάση παραδοσιακά κριτήρια όπως η προέλευση και ο προορισμός.
 Ανάπτυξη λύσεων βοηθητικών υπηρεσιών ως μέρος της δέσμευσης μας να βοηθάμε τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόζουν και να εξελίσσούν τις στρατηγικές βοηθητικών υπηρεσιών τους, ούτως ώστε οι πελάτες να μπορούν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους από την συλλογή εσόδων στην ανάπτυξη της κερδοφορίας. H Amadeus Airlines Ancillary Services είναι μια end-to-end λύση που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να διανέμουν (δυνατότητες προβολής, κράτησης, τιμολόγησης και πληρωμής) υπηρεσίες σε όλα τα κανάλια, σε πλήρη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της βιομηχανίας. Η Amadeus έχει αναπτύξει έναν μοναδικό διαδραστικό κατάλογο, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα την ποικιλία των διαθέσιμων επιπρόσθετων βοηθητικών υπηρεσιών, δίνοντας τη δυνατότητα στα ταξιδιωτικά γραφεία να βλέπουν, να προκρατούν, και να προπωλούν βοηθητικές υπηρεσίες γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεκαεπτά αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο για το Amadeus Airline Ancillary Services. Η λύση έχει ήδη εφαρμοστεί τόσο για τα online κανάλια, όσο και για το κανάλι των ταξιδιωτικών γραφείων σε σημαντικές αγορές, όπως η Γαλλία και η Σκανδιναβία.